Ett återkommande besöksmål genom åren är Gottne Kraftverk vid Moälven. Hittade dit första gången då jag bodde uppe på station för ca 25(!) år sen och sedan dess brukar vi fara dit några gånger per år för att titta efter utter och strömstare. Det finns även en hängbro där och det är ju alltid spännande. Just den här hängbron skulle dock behöva nya bräder. Vågade inte gå över vid vårt senaste besök!
Intill kraftverket finns även rester från en gammal tullkvarn och därifrån går en stig som följer biflödet från kraftstationen, med älven på den andra sidan. Fullt med spår efter bäver och längre ner kommer man fram till ännu en bro, som tyvärr sett sina bästa dagar.
Rester från den gamla kvarnen i Söderåforsen
Stigen mellan älven och flödet från kraftverket
Dammen ovan kraftverket
"Satsningen på att återskapa den utrotade laxstammen i Moälven, då 140 tusen laxungar sattes ut 2013 har tyvärr inte lyckats, då
kraftverket i Gottne stoppar fisken. Undersökningar har visat att nedströms Gottne kraftverk är det
gott om laxungar som är födda i älven medan det ovanför dammen är nästan
tomt. 2024 ska dock vattendomarna för Moälven omprövas, då väntas regler som
ställer krav på större vattenflöden och bättre miljö för fisk och andra
arter. Sen har även Sveriges största vattenvårdsatsning, EU-projektet Ecostreams for life, fått grönt ljus och kommer pågå mellan 2021 och 2026."
Källa: Svt och Sveriges Radio
Happy dogs :D
Forsande vatten i Moälven
Inga strömstarar i farten den här gången, annars brukar de synas ute på stenarna i forsen mellan dyken efter föda. Nu var det dock så högt flöde att stenarna hamnat under vattenytan.
-Väldigt fina och roliga fåglar att titta på annars! :D
Tuben
Bakom tuben på hö sida syns platsen för Modos vagga, där "Söderåfors sågverk anlades 1758. Vilket blev början på Mo & Domsjö AB". Sågverket flyttade sedan några kilometer söderut till Moliden 1779-1884.
Edit: Se kommentar för vidare info ang MoDos vagga ↓
-Vi gick inte till hängbron den här gången, men vill man se bilder därifrån så finns en länk längs ner :D
Gottne Kraftverk från 1920-21
Kraftverket är fortfarande i bruk och producerar huhållsel till ca 1000 villor i intillliggande byar
Se även;
- Hängbron vid Gottne Kraftverk
- Hängbron i Västerbacke
- Utterspår och strömstare i Moälven
- Tre uttrar under isen
- Fina möten med strömstarar
Gilla gärna Fjällripan på Facebook, om du inte redan gör det ↓
Att kalla platsen för MoDos vagga är att dra ut historien väl långt i tid. MoDos vagg anser vi är i Moiden genom att JC Kempe blev ägare av sågen där först 1835. MoDo eller Mo Domsjö AB som bildades först 1872 när Kempe dog. E
SvaraRaderarik Bergvik var den som flyttade sågen till Backefors 1778 sen var det några ägare till innan JC Kempe kom in i historien! Den historien berättar vi i på MoDo museet i Moliden för de som vill ha hela historien även så ,klart den före 1778. Annars fin dokumention av platsen!
/Rune Hellstrom
Rune; Tack så mycket för din information. Har faktiskt inte besökt MoDomuseet i Mo, men får nog försöka göra det till sommaren. Gällande Modos vagga, så står det en minnesskylt med texten jag återgav ovan, intill vindskyddet vid kraftverket, men det stämmer alltså inte(?) Så missvisande isåfall.
Radera/Susanne
Hej Fjällripan! Se följande länk: https://www.dropbox.com/s/8hetpx2kerqfx5h/Om%20Mo%20och%20Domsj%C3%B6.pdf?dl=0
SvaraRaderaMagnus: Tack så mycket för länken till artikeln. Som man förstår så bildades Mo o Domsjö AB i Moliden men att grunden lades i Söderåforsen/Gottne. Jag har själv ingen aning om historien, utan återgav bara vad som står att läsa vid Gottne Kraftverk :)
Radera/Mvh Susanne
Dagens Nyheter 1943-06-16 "Sågverket i Söderåfors blev Mo och Domsjö": https://www.dropbox.com/s/8hetpx2kerqfx5h/Om%20Mo%20och%20Domsj%C3%B6%20Dagens%20Nyheter%201943-06-16%20.pdf?dl=0
SvaraRaderaJag är alls ingen expert men denna reklam (som jag läser det) från bolaget självt har som rubrik att sågverket i Söderåfors (ett annat namn för Ytterselsforsen) blev Mo och Domsjö. Vagga eller inte så framhålls det som ursprunget.
SvaraRaderaJa precis 😊
Radera