"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

måndag 16 april 2018

Vintertur 2018: Sylarna- Helags- Gåsen


Förra söndagen så bar det iväg mot Storulvån för årets vårvintertur på fjället. Det regnade mest hela vägen dit, men när vi kom fram vid niotiden så blev det turligt nog uppehåll och vi satte upp tältet på en parkeringsplats vid Snasahögarna. Käkade lite kvällsmat och kröp sen ner i sovsäckarna...

            
Vintertur mellan Storulvån- Sylarna- Helags- Gåsen -Storulvån 2018

 Vår tältplats med Ånnsjön i bakgrundenDag 1: Storulvån- Sylarna 16 km

5.30 tim inkl 55 min paus

Vaknade tidigt och efter att vi packat ihop grejerna så åkte vi bort till Storulvåns fjällstation, för att hämta ut Tinas hyrskidor och tejpa fötterna innan vi startade turen mot Sylarna. Mulet väder, men allt eftersom så sprack det upp och vi fick en härlig dag på fjället. Stannade och åt lunch i Spåjmestugan och sedan blev det ännu ett stopp vid Gamla Sylen där vi satte och njöt i solen en stund.


Två glada turåkare på väg mot Sylarna


 Lunchpaus vid Spåjmestugan


Vi hade med oss all mat för turen, dvs hallon/blåbärsoppa och rågkuse med Pickles till frukost, varma koppen och rågkuse till lunch och nudlar till middag, samt en påse med nötter och lite godis per dag. Inte särskilt mycket mat, men det var fullt tillräckligt och vi var inte hungriga en enda gång!

Tror dock att fjälluften och de storslagna vyerna mättar en del också, för nästan direkt när vi satt oss i bilen och var på väg hemåt så började magen knorra :D 

Gamla Sylen

 Skönt i solen!

 Fruntimmersklumpen, Sylarna


Väl framme vid Sylarnas fjällstation så inkvarterade vi oss i flerbäddsrummet Slottet i annexet Kläppen och därefter fick vi ännu en skön stund i solen, innan det var dags för bastu och middag.

Fjällstationen har för övrigt fått sej en rejäl renovering och till en början var jag positivt överraskad. Tills jag insåg att självhushållet var borta och att matsalen blivit restaurang! Vet inte om det finns planer på ett nytt självhushåll(?) men nu hänvisas de som vill laga sin egen mat till det lilla köket i Kläppen istället...
 


 Templet i kvällsolen

 och samma fjäll i solnedgången

 KläppenDag 2: Sylarna- Helags 21 km

8.05 tim inkl 45 min paus

Vaknade med en hemsk huvudvärk nästa morgon, men efter en Ipren och frukost på säng (Tack Tina) så kändes det snart lite bättre och vi gav oss iväg mot Helags. I strålande sol och ca 10-15 m/sek i motvind.


 Mot Helags i strålande väder!


Vi kunde ju inte ha haft bättre tur med vädret! Helt underbart med sol på blå himmel varje dag och det här var dessutom Tinas första vintertur, samt första besök i Jämtlandsfjällen, så det var ju extra roligt! Speciellt med tanke på att vi hade regn i stort sett hela våran vandringstur i höstas


 Som att skida fram i en dröm!

Sträckan till Sylarna har jag gått många gånger och leden till Nedalshytta, via Ekorrpasset gick jag 2016 då jag och Teresia vandrade Sylarna runt, men när vi vek av vid Herrklumpen, så var det nya vyer som öppnade sej även för mej och jag har länge sett fram emot att få se Helags och Gåsen.
Första sträckan från Sylstationen går uppför, men efter att vi vikit av på leden bakom Herrklumpen så gick det snart utför och därefter var det rätt flackt och lättåkt terräng fram till raststugan Mieskentjakke, som ligger väldigt fint till med utsikt mot Helagsmassivet.

Andra halvan fram till Helags var sen den tyngsta på hela turen. Vackert och fint på alla vis förståss, men trots att det var lättåkt, förutom de sista kilometrarna som går stadigt uppför, så tycktes vi aldrig komma fram och fötterna värkte rejält när vi äntligen klev in på stationen strax efter sex.

Tror nog att motvinden spelade en stor roll till att det gick så tungt...


 Rasttugan vid Mieskentjakke


Förutom några enstaka åkare längs leden mellan Sylarna och Helags så var vi ensamma och det är det jag gillar bäst! Frihetskänslan blir ju så mycket större då! Även på de andra sträckorna så var vi mest för oss själva, då många verkar gå till Helags från Kläppen och till Gåsen från Storulvån eller Vålådalen.


 Skymning vid Helags fjällstation


Framme på stationen blev det en cola och en chokladbit innan vi inkvarterade oss i säkerhetstugan, där vi skulle tillbringa natten. En riktigt fin och nyrenoverad stuga med plats för 8 personer, som vi delade med en annan tjej. Lagade sen till middag i stugan intill och passade även på att boka frukost till morgondagen, innan det var dags att krypa till kojs. Mycket nöjda och belåtna med dagen.


 Solbränd och trött efter en lång dag på fjället


Som alltid hade jag/vi sovsäcken med, dels för att jag tycker att det är skönt att sova i eget täcke och även som en säkerhet utifall det skulle hända något längs leden. Man vet ju aldrig om det drar in ett oväder och skulle man bli fast på fjället, så gör sovsäcken stor skillnad för liv och död. Inte så stor risk för det den här gången dock, men man kan aldrig vara helt säker. Vädret skiftar snabbt i fjällen!


Frukost på Helags!
Dag 3: Helags- Gåsen 17 km

7 tim inkl 1,20 tim paus

Vaknade till ännu en strålande dag och turen gick nu vidare mot Gåsen. En varierad sträcka som gick uppför och nerför och avslutades med en rejäl uppförsbacke upp till fjällstugorna. En helt makalös dag, med alldeles vindstilla väder och vi fick se både spår efter fjällräv och en massa ripor längs leden.


 Packat och klart för avgång mot Gåsen

 Toppröse på Helagsfjället 1796 möh

 Fjällripa

Fjällripan och dalripan är inte helt enkel att skilja åt, men jag läste att man bla kan artbestämma dem genom lätet. Dalripan skrattar, medan fjällripan knorrar och det lätet hördes från alla håll och kanter på fjället den dagen. Antar att tupparna är i full färd med att uppvakta honorna.

På vintern kan man även särskilja fjällripetuppen som har ett svart band vid ögat. Sen håller fjällriporna i regel till högre upp på fjället och dalriporna lite längre ner


 Fjällripa, hona som börjat skifta dräkt


Efter någon kilometer i nedförslut, så gick det uppför en bra bit. Men det var inga problem att ta sej fram. Bra fäste, dock lite sämre glid för mej som tjurades på med att ha de korta stighudarna på hela tiden. Men jag tyckte det kändes för bökigt att ta på och av, trots att det egentligen bara tar en minut..

Sista dagen tog jag dock av dem de sista kilometrarna och jag fick minsann ångra att jag inte gjort det tidigare. Det gick ju betydligt lättare när man kunde glida fram utan att det stöp under skidorna.

Fast det ska ju inte alltid vara så lätt :D


 Tillbakablick mot Helags

 Spår efter fjällräv

Gåsåns raststuga


Till vindskyddet gick det nerför och sedan började nästa stigning. Stannade och fikade i mitten av backen innan vi fortsatte vidare och väl uppe kunde vi skymta Gåsenstugorna högt uppe på fjället mittemot! Men än var det en bit kvar, för först skulle vi nerför en lång backe som fullkomligt höll på att ta knäcken på hälarna. Var bara tvungen att sätta oss och vila en stund innan den sista etappen för dagen.


 Fikapaus ovanför Gåsåns vindskydd

 Fjälltok med Stora Härjångsstöten 1626 möh i bakgrunden

 Fjällripa hona

 Fjällripa, hane med kraftigt röda ögonbryn

 En stunds vila innan den sista backen upp till Gåsen

 Turgodis

 Så härligt att kunna åka i bara understället

 Snart framme vid Gåsenstugorna

 Inga problem med fästet den sista uppförsbacken!

Vägvisare vid Gåsen


 Skymning över SylmassivetDag 4: Gåsen- Storulvån 20 km

 4.35 tim inkl 1 tim paus

Sista morgonen hade vi ställt väckaren på sex och strax efter sju gav vi oss iväg mot Storulvån. En blåsig, men vacker morgon och med vinden i ryggen så gick det rätt fort att ta sej nerför fjällsluttningen och vi var snart nere vid björkskogen. Stannade och fikade i lä och vips så var vi framme!


 På väg från Gåsen i morgonsolen


 Häftig stenformation, med Sylarna i bakgrundenDet gick snabbt undan nerför fjället, då det frusit på under natten och vi hade fullt sjå med att bromsa oss ner. Inte det lättaste när marken är ojämn och skrovlig, men vi tog oss iallafall helskinnade ner!Dalripa

 Fikapaus vid leden

 Dags för sista brödskivan! :D

 Nöjda damer i mål, efter en härlig tur på 74 km

Middagsstopp i ÖstersundSå var turen över för den här gången och jag längtar redan till nästa gång! Det är ju bara så härligt att vara ute på vinterfjället och inte blir det sämre när man får njuta av ett sånt fantastiskt väder som vi haft. Sen är det väldigt kul att Tina och jag kompar så bra och till hösten blir det en ny fjälltur tillsammans.

Se även;


1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3