"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

lördag 4 april 2020

Exped Synmat UL lite


Inför fjällvandringen runt Kebnekaisemassivet 2018, så införskaffade jag ju ett nytt liggunderlag- Exped UL Lite och eftersom jag nu har använt det ett tag så tänkte jag skriva några rader om det.

Anledningen till köpet var att minska på packvikten, då det endast väger 380 gram i jämförelse med mitt Thermarest Trail Pro som har en vikt på 940 g. Liggunderlaget tar dessutom med sitt lilla packformat minimal plats i ryggsäcken och det följer även med en liten pump, som är väldigt smidig att använda.


 Exped Synmat UL lite- smidigt och behändigt


  • Jag är van att sova på större liggunderlag, storlek Large och eftersom det här är ett medium size, dvs smalare, så är det klart att man känner av att det är mindre. Men komforten är det absolut inget fel på. Exped gör braiga liggunderlag, inget snack om saken.

  • Ytan på liggunderlaget känns lite tunt, i jämförelse med Exped Synmat o Downmat och jag har varit lite rädd att det ska gå hål på det, speciellt när man tältat på lite hårdare underlag, men det har visat sej vara väldigt tåligt. Sen får man ju tänka sej för och inte hantera det ovarsamt, men det gäller ju även andra uppblåsbara liggunderlag.

  • Medan Thermarest Trail Pro är ett året runt liggunderlag, som passar perfekt till vintercamping, så lämpar sig detta underlag för vår, sommar och höst, med en komforttemp på -2. Med ett vanligt skumplastunderlag kan man förståss höja komforttemperaturen om det skulle vara kallare. Har testat det i några minusgrader och det var inga problem.


 Pumpventil med en liten plastplupp som förs in för att släppa ut luften

Pumpning pågår- Tuolpagorni, Kebnekaise


Med den medföljade pumpen går det väldigt lätt att pumpa upp liggunderlaget. Speciellt när jag jämför med de gånger man pumpat upp Exped Down Mat med händerna, vilket är väldigt tålamodsprövande enligt mej. Man kan dock köpa till både minipump pch pumppåse till alla Exped underlag.


 Exped Synmat UL Lite- låg vikt, litet packformat och väldigt komfortabeltProduktbeskrivning:

Extremt lätt och komprimerbart liggunderlag som ger skön komfort och bra isolering. Utsidan är anti-glid belagd och på insidan finns ett tunt syntetfoder som ger bra isolering ner till -2 °C, R-värde 2,5. Tillsammans med liggunderlaget följer packpåse, reparationskit med manual, instruktioner och en liten lätt pump med vilken du snabbt fyller liggunderlaget.

  • Lätt och mycket komprimerbart
  • Ger bra isolering ned till -2 °C
  • 2 års garanti
  • R-värde 2.5 

Vikt: 380 g
Längd: 183 cm
Bredd: 52 cm
Höjd: 5 cm
Packstorlek: 20 x 10 cm

Pris: 1399 kr/ NaturkompanietSe även;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3