"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

lördag 14 september 2019

Fjällvandring Helags- september 2019


Strax efter fem på tisdagskvällen bar det iväg mot fjälls. Med Teresia bakom ratten och Tina i baksätet. Målet var Flatruet, där vi tillbringade första natten i tält innan vi fortsatte till Kläppen och startade vår vandring mot Helags. I omväxlande väder, övervägande blåst och regn, men stundvis tittade solen fram och vi fick en fin vandring fram till fjällstationen.

-Första gången jag varit där under barmarkssäsong, förra gången var på skidor i april 2017
Dag 1:

Kläppen- Helags 12 km
ca 5 timmar inkl lunchpaus


 På väg mot Helags från Kläppen

Teresia och Tina vid Kesusjön

 En av många renar längs leden

 Fin vandring i fjällbjörkskog

 Snabbmakaroner med redd grönsakssoppa till lunch

 Diskar & fyller på vatten :D

 Balansgång över en å

 Mor & dotter <3

 Härliga höstfärger!

 Godispaus :D

 Regn & rusk, men inga sura miner för det :D

 Framme vid Helags fjällstation 1043 möh

När vi kom fram till stationen började det blåsa allt mer och vi försökte hitta en någorlunda tältplats med lä men det var inte det lättaste. Vinden piskade på från alla håll och det var nära att tältet flög iväg när vi höll på att sätta upp det. Knövlade in det i påsen igen och började leta upp en ny plats.

-och till sist så stod tältet stadigt på plats!


 Tältet på plats i blåsvädret


"Vinden var kraftigast från söder så vi byggde en stenmur som skydd. 
Tungt jobb i regn och blåst puh, men bra blev det!" :D


 Gomorron fjällen! Ser ut att bli finväder idag:DDag 2: Helags fjällstation-Helags glaciären (+ upp till renstängslet ca 1600 möh) 
6 tim 40 min inkl pauserEfter en minst sagt stormig natt med vindbyar på ca 20-25 sekundmeter (om inte mer!) och rejält fladdrande i tältduken vaknade vi upp till vackert väder. Det skulle enligt prognosen bara hålla i sej under förmiddagen och vi bestämde oss för att gå upp till glaciären istället för att fortsätta till Sylarna.

Det skulle nämligen blåsa hårda vindar under kvällen igen, dessutom skulle det bli ett riktigt regnväder och det kändes inte alls lockande att riva tältet och försöka få upp det på nytt. Så planerna ändrades och vi bestämde oss för att ha kvar tältet i Helags de närmaste dagarna och göra dagsturer istället. Lite besviket förstås då vi ville göra vår planerade rundvandring (Helags- Sylarna. Gåsen- ev Vålåstugorna- Helags) Men det kändes helt klart som rätt beslut.


 Vårat mysiga krypin

 Grötfrukost

För nåt år sedan fanns det ju färdiga portions förpackningar med havregrynsgröt från Axa och de tyckte jag var riktigt bra. Tyvärr utgick de ur sortimentet, men nu hittade jag snabbhavregryn på affären som funkar på samma sätt. Bara att hälla på hetvatten och låta dra i fem minuter. Helt perfekt!
 Abisko Endurance 3

 Helagsglaciären

 Finfin tältplats med Helagsfjället i bakgrunden


Eftersom vi var tre den här gången så behövde vi ju ett större tält, så vi hyrde ett Abisko Endurance från Naturkompaniet. Väldigt smidigt. Kommer att skriva mer om det framöver när tid ges :D


 Dagsvandring till glaciären

 Leden mot Sylarna

 Fjällen- där jag trivs som allra allra bäst <3

 Beundrar utsikten

 Jalkedsåajja tv med Helags fjällstation mitt i bild


 Tittut!- Fjällripa i stenskravlet

Yeah! :D

 Skönt att gå med lätt packning- men det tar minsann på benen ändå

 Fantastisk utsikt mot Härjångsfjällen t.h

 Tre nöjda fjälldamer

Efter lunchen hade vi tänkt gå upp till den tredje tjärnen som ligger närmast glaciären, men då vädret skulle bli sämre så hoppade vi över det och Tina och Teresia hade iallafall fått en glimt av den :D


 Glaciärsprickor

Helagstoppen längs upp till höger

 Utiskt från Helagsfjället ca 1600 möh


Vi fortsatte upp mot renstängslet längs leden till toppen. Teresia och Tina fortsatte ytterligare en bit, medan jag stannade och beundrade utsikten. Vi hade förståss gärna gått upp på toppen 1796 möh, om vi vetat att det vackra vädret skulle hålla i sej. Men nu skulle sämre väder dra in igen och precis som prognosen förutspått så kom regnet och dimman klockan två- precis då vi var på väg ner igen.


 Den första av tre tjärnar längs stigen mot toppen och glaciären

 Stengraffiti vid den andra tjärnen på ca 1500 meters höjd


Vet inte riktigt vad jag ska tycka om "klottret" vid tjärnen nedanför glaciären, eller jo jag tycker faktiskt inte om det. Det var iallafall en skolklass för många år sedan som började skriva meddelanden med stenar på marken, och allt eftersom tiden har gått så har fjällvandrare lagt till egna meningar och namn. (källa Stf Helags) På väg nedåt

 Lunchpaus i lä


 Regnkläderna på igen


 Tillbaka vid tältet efter en hagelskur


Efter att vi tittat till tältet gick vi till fjällstationen för att torka upp lite. Men när vi sitter där så ser vi på flaggstången att vinden vänt och vi skyndar oss ner för att bygga en skyddande stenmur åt nordväst. Regnet öser ner och vinden piskar på så ponscho-sarna fladdrar rätt upp i luften. Inte lätt att se var man satte fötterna och vi var helt dyblöta igen då vi var klara.


 Blöta kläder i absiden, som för övrigt är riktigt rymlig
Dag 3: Helags- Kläppen 12 km
3.5 timme inkl matstopp


Nästa dag skulle vi göra en dagstur till Mieskentjakke, ca 20 km tor, men efter ett smått frenetiskt kollande på alla olika väderprognoser, som alla visade på busväder och en tilltagande vind på 20 m/s och mer, så blev det till sist ett gemensamt om än motvilligt beslut att vandra tillbaka till Kläppen.

-och med vinden i ryggen gick det som ett huj!Även andra natten på Helags bjöd på stormiga vindar och det var allt lite svårt att riktigt komma till ro då vi lagt oss. Det var ett rejält dånande utanför. Men tältet stod otroligt stadigt och vi fick till slut en god natts sömn. Åtminstone två av oss :D


 Rivning av tält i hård vind!
 
Redo att traska tillbaka till Kläppen

 Blött och blåsigt på tillbakavägen, men härligt med vinden i ryggen och inte tvärtom

Dimma och snöfall över fjälltopparna

 Friska vindar på fjället! - I believe I can fly


Hösten har kommit längre i fjällvärlden och de härliga färgerna har börjat ge sej till känna.


 En sista måltid i fjällskogen

Kesusjön


Det var ganska så vemodigt när vi tog de sista stegen mot bilen. Den där underbara känslan man får efter att ha varit ute på vandring i många dagar saknades, då turen tog slut alldeles för fort. Men det är som det är och vi är nöjda ändå. Visst hade vi kunnat fortsätta och i värsta fall sovit i fjällstugorna om vi inte fått upp tältet, men det var inget vi ville göra den här gången...

-och fjällen finns kvar. Det kommer såklart att bli många fler turer för oss!


Tack för turen! som blev kortare än tänkt, men inte mindre härlig för det! :DSe även;

2 kommentarer:

  1. Fantastic pictures of your wonderful tour !
    Best regards, Synnöve

    SvaraRadera
  2. A typical trip for outdoorwomen. Clearly autumn and sometimes tough conditions. But being under these conditions in the wild probably has given you a great feeling.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3