"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

onsdag 29 augusti 2012

Ripbröst och kräva...


De vackra fjädrarna plockas och sparas, ska försöka göra något fint av dem sedan...

och under det tunna skinnet som man drar bort med händerna, syns brösten tydligt

Krävan

Krävan är en muskelsäck, vars funktion är att mjuka upp födan och reglera flödet av föda till systemet. Den fungerar som ett temporärt lagringsutrymme för födan, som sedan spjälkas i körtelmagen och vidare till muskelmagen där födan "tuggas" eller knådas...(Wikipedia)


I krävan fanns blåbärsblad och små gulvita frön

Efter att man försiktigt dragit bort skinnet, så får man ta
kniven till hjälp och skära loss köttet från bröstbenet

och detta blev resultatet, 2 små ripbröstOm man helt krasst räknar ut vad jaktkort, mat å resa kostat så gick dessa två ripbröst på 3150 kronor! Så detta blir nog den dyraste måltid vi nånsin kommer att äta ;) Nåja, nu räknar man ju inte i pengar på det viset och även om så vore så är hela jakt/naturupplevelsen värd varenda krona och mer därtill! Nu har jag ingen erfarenhet av att tillaga varken skogsfågel eller ripa, men man får väl prova sej fram till vad man tycker smakar bäst. Med en klick smör, salt, peppar å lite grädde så blir det nog bra, inga onödiga krusiduller som tar bort den naturliga smaken :)

Ripor behöver inte möras/hängas utan kan tillagas direkt. Annars så är det ca 40 dygnsgrader som gäller för skogsfågel liksom annat vilt. Någon frågade hur man förvarar fåglarna då man blir kvar på fjället ett par dar. Är det varmt och det finns flugor i farten, så stoppar man dem i en speciell viltsäck för att skydda dem, annars räcker det med att ha dem i nätsäcken som finns utanpå ryggsäcken eller bara hänga dem i ripsnarorna. Man tar inte ur ripan, utan man hänger dem hela och det gäller alla fåglar.

14 kommentarer:

 1. too funny - the most expensive meal you've ever eaten. :)

  SvaraRadera
 2. Toppen att du visar hur man tar hand om viltet...det dyra :-).
  Jag hoppas sambon kommer hem med flera. Han borde kunna skjuta flera stycken om det finns mtp på hur mycket vi skjutit lerduvor...
  Jag hittade något recept på nätet för 2 år sedan när han var iväg. Det blev jättebra och gott var det.
  Snygg header du gjort. Jag har ju ännu problem med för lite plats , suck...just på det o kantbilderna

  SvaraRadera
 3. Så härligt ni ser ut att haft det i fjällen!! Tänk om man fick följa med någon gång ;) och fin middag fick ni oxå! Kramar från Linda

  SvaraRadera
 4. Glömde, vad gör ni med fjädrarna eftersom de sparas....

  SvaraRadera
 5. Mycket intressant om tillredelsen av Ripan . Nä så får man inte räkna utan det är naturupplevelsen o spänningen i sig som är det viktiga . Bidde svindyra fiskar de man tar hem eftersom jag releasar nästan alla jag fångar.

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Ni verka ha haft det helt underbart där uppe i fjällen. Det är tur att man inte räknar i pengar utan lägger minne och upplevelser till hjärtat. Jag har inte fällt något vilt med mina objektiv ännu ;) ändå siktar jag så gott jag kan...
  Du är en sann naturnjutare och det är alltid lika kul att titta in här hos dig. Vackra bilder, härlig läsning och ett fantastisk landskap.
  Må väl
  /Ingemar

  SvaraRadera
 7. Jag undrar, i likhet med Majsan, vad ni gör med fjädrarna. Flugbindning kanske?

  Sedan undrar jag hur det kommer sig att ni bara tar ut bröstmuskeln och inte hela bröstbenet med muskler. Det tycker jag är enklare för att få med så mycket som möjligt. Men då har jag iofs inte tagit till vara på ripa men en hel del annan fågel.

  SvaraRadera
 8. Majsan o Leif: Jag ska försöka göra nåt smycke eller dylikt med fjädrarna, tycker de är alldeles för vackra för att slängas. Ripvingarna sparar jag för att träna med Najo, med hjälp av ett fiskespö el pinne. Men man kan ju binda flugor med dem också :) Ang varför vi bara tog ur brösten, finns inget svar på, nog kan man göra som du säjer Leif, jag har bara inte lärt mej än :)

  SvaraRadera
 9. Då får vi se lite hantverksbilder framöver hoppas jag!

  SvaraRadera
 10. Hehe jeg skal tenke på dette neste gang jeg er på restaurant og har lyst på en dyre middag - den koster bare brøkdelen av dette iallefall :-) Men det er som du sier, slik kan det ikke regnes, for alle opplevelsene må jo også tas med.

  SvaraRadera
 11. Hmmm...ja inte räknar man pengar inte...huuuuuh...vill inte ens fundera på hur mycket man lagt ut på kamera, optik, stativ, och nu...inte minst, vad gömmet kostat att isolera...alla tillbehör... dator med programvaror...och allt vad det kan vara som hör till...huga säger jag bara...!

  Steffe

  SvaraRadera
 12. Spännande med något nytt i grytan! :-) Tycker precis som du, att det vanligtvis blir bäst och godast om man inte överdriver ingredienserna!

  SvaraRadera
 13. For noe herlige bilder ... vakker natur, deilige råvarer. Jeg har aldri tilberedt fersk rype. Men rypebryst har jeg og mannen laget, kjøpt i butikken ... Han har også jaktet på fugl og betalt skyhøy kilopris på kjøttet ... men det er jo hele opplevelsen som må tas med i beregningen.

  Tror nok det kommer til å smake ... fløten gjør helt klart susen!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3