Enbär, är ju en uppskattad smaksättare till olika rätter av vilt, fågel, köttgrytor och soppor som man enkelt kan tillförskaffa sej i naturens skafferi. Kilopriset, på vad man kanske tänker är en billig krydda ligger faktiskt på 1000 kr och mer! Helt galet när det som så mycket annat, finns helt gratis i skogen...
Enbär kan dessutom plockas året runt, så det är aldrig för sent att fylla på i kryddförrådet :D
Plockade själv enbär för första gången i höstas- råkade sen glömma bort att ta reda på dem, men det är en annan sak. När andan faller på ska jag ta och fylla på med nytt. Eftersom man inte behöver några större mängder, så är det snabbt gjort. Om än lite stickigt :D
Intressant kuriosa: Enbär är egentligen inga bär, utan sammanväxta kottar
och det tar
tre år till dess de är mogna och får sin mörka,
blåaktiga färg.
Enbär är utrensande och urindrivande med antiseptisk verkan
och därför bra vid urinvägsinfektioner, blåskatarr och eksem.
Bären har även aptitretande verkan och
enbärste används bla som hostdämpande medicin.
Utvärtes kan man använda bären för att öka blodcirkulationenoch lindra muskelsmärtor/svullnader eller reumatism.(Om man är gravid, har njurproblem eller högt blodtryck
så bör man, vad jag förstår vara försiktig och undvika enbär.)
Eftersom kottar i olika mognadsstadier ofta växer på samma kvist, så kan det vara lite knepigt att plocka just de blå. Jag plockade bären ett för ett, men man kan testa att lägga ett stort tyg under trädet och sedan skaka stammen. Då ska de mogna enbären falla ned av sig själva. Ett annat knep är att hålla en hink direkt under en gren och liksom skaka grenen i hinken.
Sen ska de torkas väl och förvaras extremt torrt och gärna mörkt, för bästa hållbarhet.
Källa:
Tack, detta var ett väldigt bra tips.
SvaraRaderaHantverkarglädje: Kul att du uppskattade det :)
Radera