"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

fredag 8 november 2019

Umeälvens delta- Stora Tuvan och Holmen


I veckan har jag spenderat två dagar i Umeå och båda dagarna har vi varit till olika delar av Umeälvens delta. Alltid kul att se nya ställen. På onsdagen blev det en tur till Tuvan, där vi gick rundslingan runt ön och ute på en udde fick vi se både bäver på nära håll och havsörn på lite läääängre håll :D

En mysig (men isande kall) tur i ett vad jag kan tänka mej är ett riktigt fågeleldorado om våren.


På hängbron som leder ut till Stora Tuvan- Umeälvens delta

Kira fick bärhjälp, för att inte fastna med småtassarna i gliporna,

 På tur längs rundslingan på ön Tuvan


Slingan runt Tuvan är ca 2.3 km, plus en avstickare vid fågeltornet som leder några hundra meter till gömslet. Det är spångat hela vägen fram till tornet och sedan blir det stig. Ett fint utflyktsmål i Umeå!


 Havsörn och kanadagäss på Österfjärden


Träffade på en fågelskådare som berättade att det var sju havsörnar där ute på isen. Vi såg bara två, men det var ju kul ändå. Bävern hann jag inte få nån bild på för den hann dyka in under isen, medan jag strulade på med fönstret inne i gömslet.


 Fikapaus på ön Tuvan


Det var en riktigt kylig dag, så efteråt satt det fint med en het, kryddig currygryta hos sonen. Både dottern och han är väldigt duktig på att hitta på egna recept, så det är alltid roligt att bli bjuden på mat hos dem. Sen på kvällen blev det en tur runt Nydalasjön och några avsnitt av Our planet..


 Fågeltornet vid Västerfjärden, Bergön


Nästa dag blev det först ett besök på PMU loppisen och sedan stannande vi till vid Västerfjärdens fågelskådarställe på Bergön. Fortsatte sen till ön Holmen, där vi gick stigslingan till vindskyddet, förbi kolera kyrkogården och utsiktplatsen.


 Längs stigslingan på Holmen, Umeå

 Kolerakyrkogården- Holmsund- Umeå


"Innanför detta enkla trästaketet, under blåbärsriset, vilar kolerans offer.  Under 1800-talet dog 37 000 personer i kolera, en tarmsjukdom som ofta leder till döden inom några dagar. Till Holmsund kom koleran 1854 och sex personer dog.

Här kan man läsa lite mer om kolera kyrkogården


Holmen- med utsiktsplats över Österfjärden

Karta över Umeälvens delta- Stora Tuvan vid 1an och Holmen vid 7an.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3