"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

torsdag 21 mars 2019

Sparvuggla vid stugan


Igår eftermiddag fick jag se en knubbig liten filur på baksidan av fågelmataren och precis då jag hämtat kameran så flög den iväg, men som tur var så satte den sej i en gren på en av tallarna intill.

-En uggla! Vilken lycka. Dessa underbara varelser.


Sparvuggla
Fokuserad sparvuggla

Tror att den höll utkik efter mössen som har sina små gångar runt fågelmataren. Men tydligen gillar den lilla ugglan solrosfrön också och det gjorde mej riktigt förvånad :D


Sparvuggla

Så fantastiskt söt!

Sparvugglan är den minsta ugglan i mellersta och norra Europa. Dess latinska namn Glaucidium passerinum, betyder "uggla liten som en sparv"


Ser nästan ut som en liten berguv på den här bilden

 -Den fick ett helt annat utseende när vinden tog tag i fjädrarna. Man kan ju nästan inte tro att det är samma fågel på bilderna!



Ugglor är i regel orädda för människor, då de inte ser oss som ett hot och den satt lugnt kvar trots att jag stod på bara några meters håll. Men ljuset var skumt och det var svårt att fokusera med kompaktkameran, så bilderna blev ganska så suddiga. Men jag är ändå glad att jag fick se den!


Väldigt suddig bild, men kolla så stora fötter den har!



"Sparvugglan är en modig och glupsk liten rovfågel. Den anfaller och dödar även fåglar som är större än sig själv och under goda jakttider kan sparvugglan lägga upp stora förråd av dödade byten inne i holkar eller andra håligheter. I Västmanland inventerades en gång ett sparvuggleskafferi, ur vilket man plockade fram sju vanliga näbbmöss, en dvärgnäbbmus, en husmus, en skogsmus, tolv åkersorkar, två talgoxar, en svartmes, en tofsmes, två talltitor och tre kungsfåglar! " Källa Fågeln.se


Se även;



1 kommentar:

  1. Å va kul att du fick se och att du fick så fina bilder, Älskar sparvugglan, vi har en som dyker upp titt som tätt utanför huset. Hade ingen aning om att de äter solrosfrön men hos oss brukar den använda fågelholkarna som matförråd.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3