"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

onsdag 19 december 2012

Det härliga utelivet


Vår tältplats 2008

Att jag trivs som bäst i naturen är väl ingen nyhet, men jag tänkte berätta hur det var när jag började att vistas allt mer i naturen och lite om hur det påverkat mej och mitt liv;

Som jag skrivit tidigare, så kommer jag ju från en jakt och fiske intresserad familj och friluftslivet har funnits med sen barnsben. Vi var ofta ute och fiskade och tältade, både i fjälls och hemmavid. Jag brukade också följa med med pappa på jakt och innan han sydde sin tältkåta , (där han brukar bo under älgjakten), så sov vi ibland under bar himmel. Det finns många fina minnen från den tiden och jag är så glad att jag fått uppleva det.
Naturintresset har sedan dess alltid funnits kvar och jag har alltid tagit med barnen på små turer och utflykter i skogen genom åren, men det var först när jag följde min bror på ripjakt hösten 2008 som jag verkligen kände att jag hittat rätt i livet!Det var egentligen inte ens meningen att jag skulle följa med den gången, utan det blev bestämt i sista minuten och jag minns hur jag var orolig för hur jag skulle ta mej upp för fjället med tung packning på ryggen. Jag hade ju aldrig gjort något liknande tidigare. Men jag tog mej upp och jag kände mej så otroligt stolt att jag orkade.
Väl uppe hittade vi den finaste av platser där vi skulle bo i Moskoselskåtan i fyra dagar och det var några av de bästa dagarna i mitt liv. Det var då jag upptäckte tjusningen med jakten, upplevde den stora frihetskänslan av att bo på fjället och hur ren och frisk man kände sej efter att ha blaskat av sej i den kalla fjällbäcken, trots att man gick i samma kläder i flera dar...

Så underbart att vistas i den storslagna miljön och så skönt när man med trötta ben fick sätta sej och vila en stund, koka en soppa på spritköket, tugga på en bit torkat älgkött och bara luta sej tillbaka och njuta. Spänningen när hunden stod för fågel, då skottet gick av och känslan av den varma ripan i min hand. En känsla av glädje, vemod och så ursprungligt naturligt.
När man sen kröp ner i sovsäcken på kvällen, med endast näsan som stack ut för att inte frysa och hörde ripornas kacklande utanför, ja då somnade man ett leende och kände att livet inte kan bli mycket bättre....och att jag sen hade urinvägsinfektion vid det tillfället, gjorde även att jag fick övervinna min rädsla att gå ut i den kalla, bäcksvarta natten med risk att sätta mej på någon hungrig björn ;) 

Torkat älgkött :)

Så efter den turen så anmälde jag mej direkt till jägarexamen, skaffade Najo och började jaga. Har sedan dess tillbringat allt mer tid i naturen och upptäcker hela tiden nya saker som ger mersmak och berikar livet. Många små saker, men som betytt så mycket för mej, bara det där att gå ut i skogen, utan att följa några stigar och vada över bäckar och åar. Känna doften av myrmark och tjärved, sitta vid en eld och bara känna stillheten. Att åka ut på Tegsnässkidorna eller ta en snöskotur, gärna i månskenet. Många vardagliga utflykter, men även fjällturer, vinterövernattning i tält, orrspelsspaning och mycket, mycket annat...
Jag är så otroligt glad att jag hittat det som ger mej ett lyckligare och innehållsrikare liv och att jag dessutom har möjlighet att förverkliga det i stort sett varje dag. Jag prioriterar utelivet i den mån jag kan och det har bidragit till att jag kunnat förändra mina egna krav på alla "måsten" som ständigt snurrar runt och även om det ofta blir små korta turer så ger det så mycket och jag ser fram emot en massa härliga äventyr i naturen.
Med fler vinterövernattningar både i tält och snöbivack, kajakpaddling i havet med övernattning på någon ö. Sova under bar himmel och bo i tält under en längre tid. Gå på längre vandringar både till fots och på skidor, åka till Kebnekaise och en massa andra ställen mm mm...
Ja listan kan göras lång och allt kan förståss inte göras på en gång, men om man verkligen vill något så kommer det också att ske, det är jag övertygad om! 
"If you can dream it you can do it" och så här 12 år senare så kan jag ju bara konstatera att jag fått uppleva det mesta på listan och mer därtill! Älskar det underbara utelivet <3
26 kommentarer:

 1. Mooie foto's en een goed verhaal.
  groetjes Herman,

  SvaraRadera
 2. Joda, det er tydelig for oss som leser bloggen din at du er glad i å bruke naturen.
  Fine betraktninger i teksten:)

  SvaraRadera
 3. What a wonderful place with silence. Wonderful photos ! Best regards, Synnöve

  SvaraRadera
 4. Very good shots Susanne....i like them

  Greetings, Joop

  SvaraRadera
 5. Tack för din berättelse och tillika fantastiska bilder som illustrerar KÄNSLAN på bästa sätt!
  Jag längtar tillbaka till mitt gamla vildmarksliv med fjällvandringar både vinter och sommar...är mycket i naturen även nu...men det är inte "samma sak"...långt därifrån!?
  Passar på att önska dig en riktigt GOD JUL med naturen i focus!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. - Halloj i norr.
  - Inte svårt att bli förälskat i den naturen. Underbara bilder, både här och i tidigare inlägg !
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 7. Beautiful photos and a great story.
  Greetings Irma

  SvaraRadera
 8. Hej Susanne!
  Ja, vi är många som har förstått din kärlek till naturen. Det är som balsam för själen att titta in här och läsa om dina bravader. Så kul att få lite mer "bakgrund" också. Vi är nog många som har skolats in och blivit mer och mer "natursjuka" efter allt vi upplever i naturen.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 9. Sooo romantisch, liebe Susanne, diese Einsamkeit und Stille, dort würde ich mich auch wohlfühlen.

  Ich verabschiede mich für ein paar Tage und wünsche dir eine frohe Weihnachtszeit und alles Liebe,

  die Waldameise

  SvaraRadera
 10. Så fint och riktigt beskrivet! Det är synd om alla som inte fått chans att upptäcka utelivet!

  SvaraRadera
 11. Trevlig, öppenhjärtlig berättelse. Medan du redan i späd ålder verkar ha skolats in i naturtänket via din far, kan jag tacka sambon för den sista puffen. En härlig sommarkväll visade hon upp de vita hjortarna i det område som kallas Paradiset. Det var fem år sedan. Nu finns ingen återvändo, allt annat är förlorat... Din avslutningsbild går inte av för hackor, den heller. / Deerhunter

  SvaraRadera
 12. Visst är det fantastiskt att röra sig i naturen! Hoppas vi får ha kvar allemansrätten!

  SvaraRadera
 13. Så roligt att höra hur du återupptäckte naturen. Det är alltid roligt att komma in här och höra hur du har det samt se dina fina bilder!
  Önskar dig en riktigt God Jul!
  /Birgitta

  SvaraRadera
 14. Jag avundas dig men njuter av din fantastiska berättelse som säger allt. Just detta med frihetskänslan,ja jag kan bara hålla med trots det lilla jag strövar i naturen för den är underbar.

  SvaraRadera
 15. Trevlig läsning och fina bilder. Bättre sent än aldrig. Jag är glad att jag stod på mig i 8års ålder och ville med Pappa ut. Han tyckte att jakt var inget för flickor men jag fick gå med. NÄr han såg mitt intresse för natur och jakt så blev det många jaktturer

  SvaraRadera
 16. Så härligt och varmt du skriver om din kärlek till naturen.
  Jag tänker själv ibland att vad tacksam man är att man fått den "gåvan" att uppskatta och trivas i naturen och vad det gör för kropp och själ.Bästa läkemedlet som finns.
  Jag ser fram mot nästa år nu och alla äventyr i skog och mark när det blir lättare att ta sig fram.
  Kramiz.

  SvaraRadera
 17. Underbara bilder och läsning

  SvaraRadera
 18. Susanne, I wish you a Merry Christmas and a Happy New Year!

  I am glad that I found you and your blog. You are my inspiration!

  These photographs are fantastic!!!

  Warm hugs from Kaya

  SvaraRadera
 19. I loved reading about how being out in nature makes you feel so content. Wonderful!

  SvaraRadera
 20. Härlig läsning med fina bilder, kul att du hittat din väg genom livet och att vi får följa med en bit på vägen.

  SvaraRadera
 21. It was nice to see your blog...you have posted a very good post with interesting pictures...

  SvaraRadera
 22. Thanks for sharing your story how you discovered utelivet again. I wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! :)

  SvaraRadera
 23. Nothing beats waking up in the mountains in winter - especially if somebody else makes you a cup of tea!

  Great post.

  Stewart M - Australia

  SvaraRadera
 24. Herlig historie og herlig plass! Og takk for at du deler det hele med oss :-)

  SvaraRadera
 25. Va fint skrivet Susanne...jo, det gäller att hitta sitt livselexir som ger ro och nytt liv åt en trött själ där alla måsten och det vardagliga livet kan ställas undan för att sen komma igen med nya krafter...jag har hittat mina batterier...helt underbart är det!!

  Jag passar på att önska dig och din familj en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!!

  Steffe

  SvaraRadera
 26. Fantastiskt härliga bilder som inspirerar. När jag läser din text känner jag att jag verkligen vill ut mer i skog och mark, trots att jag själv ej är jaktintresserad. Det är gott att du funnit ditt sätt att samla energi och din plats att bara vara.

  God Jul/Bojje på livsflyt.se

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3