"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

måndag 27 januari 2020

Hur hittar man tjärved?


Har sett att det är många som hittat min blogg genom att googla efter tjärved och hur man hittar en tjärstubbe, så nu har jag satt ihop ett lite utförligare inlägg om detta:

För att hitta  tjärved, får man leta upp en gammal, grå tallstubbe, som kanske vid första anblick ser murken och mossig ut, men när man hugger i den så doftar det friskt av kåda och terpentin! :D


Tjärstubbe

Så här kan en tjärstubbe se ut...


tjärstubbeTjärstubbe

...eller så här :D


Tjärved är den ved som har det bästa bränslevärdet och det brinner i alla väderlekar och finns tillgängligt året om. En tjärstubbe bildas när en tall skadats, av tex brand, mekanisk stamskada, insektsangrepp osv  då  det startas en produktion av olika ämnen (som kåda, fett- och hartssyror) för att skydda mot bla svampangrepp och en tjärstubbe kan vara flera hundra år gammal!

Ofta hittar man tjärstubbarna i gammal skog, där man ibland kan se märken efter äldre skogsbränder och även vid myrkanter, där de klarat sej i den blöta omgivningen eftersom de är så riktligt impregnerade. Den mest tjärrika delen är den grova rotdel som går rakt ner från stubben. Den del som är ovan jord, särskilt den övre delen, innehåller mindre tjära, men kan ändå användas som tjärved. 


Tjärved

Mmmm tjärved både doftar gott och brinner bra!


Tjärved



-Hittar ingen bra information om tjärved får nyttjas enl allemansrätten, men som jag förstår det så får man inte hugga tjärstubbar i skogen hursomhelst, så det är nog bäst att fråga markägaren om lov för att vara på den säkra sidan, om man nu inte äger skogen själv vill säja :D -




Källor:  
Skogs Sverige
Tjärdal Skogsmuseum

2 kommentarer:

  1. Bra guide!! Och så roligt att du är igång med bloggandet igen!
    Jag skulle nog säga att tjärstubbar inte ingår i allemansrätten, eftersom det bara är löst liggande grenar och liknande en får ta. En får ju inte heller ta ved från ett vindfälle. Så fråga markägaren först är en alldeles ypperlig regel!

    (Där jag kommer ifrån samlade vi tjärstubbar till majbrasan. Hela byn hjälptes åt och ett par traktorer åkte ut och hämtade ett gäng stubbar till grunden, och sedan fyllde vi på med ris och liknande ovanpå. Målet var att brasan skulle brinna/glöda längre än den i grannbyn :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. TinaO: Tack så mycket! :)

      å vilken rolig tävling mellan byarna.
      Jättekul att du delar med dej :D

      Radera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3