"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

tisdag 6 september 2016

Kajaktur och övernattning längs Nätraån


Harpsjön- Ubergsbron; ca 9 km


Efter att jobbat natt i helgen, så var det äntligen dags för en efterlängtad kajaktur längs Nätraån! Vi åkte hemifrån strax efter fyra och vi kunde inte ha haft mer tur med vädret, med strålande sol på klarblå himmel.

Vi lämnade min bil vid vindskyddet vid Urbergsbron och körde sen vidare till Harpsjön, Mosjö där det skulle finnas ett vindskydd och lämpligt i och urstigningsställe. Men vi hittade inte rätt plats och istället lade vi kajakerna under en bro där det var både lerigt och brant. Lite besvärligt, men det gick! :DPå väg mot Skorped för att paddla i Nätraån!

Mindre bra iläggningställe i närheten av Harpsjön...

Underbart att glida fram på spegelblankt vatten!


Till en början var det lugnt och stilla vatten, men vi hade inte kommit långt förrän vi kom till första forsen och det var med skräckblandad förtjusning som jag tog mej igenom den. Det var väldigt lågt vatten, vilket gjorde att kajaken kilade fast sej i stenarna hela tiden och det var lite otäckt när kajaken höll på att snurra runt!

Sen avlöste forsarna varann mest hela tiden och det blev en väldigt äventyrlig och spännande paddling längs sträckan till Erikstorp, där vi skulle sova över natten.
Här hade jag fastnat mellan två stenar och jag vågade mej på att ta en bild...


Man fastnade ständigt på både stockar och stenar och det var inte så lätt att komma loss, men på vissa ställen kunde man ta hjälp med händerna och fösa sej framåt. Men det var med hjärtat i halsgropen mest hela tiden, även om det var så grunt att det egentligen inte skulle ha gjort nåt om man skulle välta. Förutom att man skulle bli blöt förståss :D

Sen kan man ju visserligen ha oturen att slå huvudet i en sten eller nåt... Men allt gick bra och trots att jag var riktigt rädd flera gånger, så känns det verkligen tillfredsställande att ha klarat av något som kändes som en riktig utmaning!

Framme vid övernattningsstugan! Erikstorp vid NätraånErikstorp, en av tre övernattningsstugor längs Nätraåns kanotled

Övernattningsstugan som är en av tre längs Nätraån, har 8 bäddplatser,
 kamin, dass, eldstad med bänkar utomhus, ved och soptunna.


Middag på gång


Makaroner och varma koppen :D

Stugmys


Väl framme var det skönt att byta om till varma och torra kläder och sedan blev det middag och stugmys för hela slanten! Kvällen blev stjärnklar och kall och det låg till och med frost på kajakerna! men vi hade det varmt och gott i den fina stugan! Vaknade dock på natten av att jag frös och insåg att jag inte stängt sovsäcken.


Rågbröd med Pickles och varmchoklad till frukost


Dags att paddla vidare
Sträckan från Erikstorp och Ubergsbron var lättpaddlad i lugnt och fint vatten. Men precis som på övriga sträckor får man se upp för stockar och grenar som gömmer sej under ytan och på vissa ställen får man krypa ihop för att ta sej under omkullblåsta träd.


TACK för en underbar tur, min käre make <3

I och urstigningsplatsen vid Ubergsbron"Nätraån är en smal, vacker och lugnflytande å med 
många krökar och få forssträckor - en kanotled för hela familjen. 


Leden sträcker sig från Skorped till Sidensjö vilket innebär en sträcka på ca 5 mil och ån rinner mestadels djupt nedskuren i ett skogslandskap med branta nipstränder, avbruten av uppodlade områden där stränderna är flacka. Myreforsen är inte farbar och ca 200 m uppströms Myreforsen finns en svårpasserad ström som vid vissa vattenstånd kan vara besvärlig att ta sig förbi." : Örnsköldsviks Kommun


Denna information är den enda jag hittat som beskriver själva kanotleden och jag tycker att den är lite bristfällig och skulle ha önskat en mer utförlig beskrivning om de olika sträckorna, så att man vet om i förväg att det kan vara starka strömmar och forsar längs hela sträckan, samt skyltar längs leden som visar var stugorna ligger och var man ska gå iland, vilket kan vara svårt att se... Men hursomhelst så är det verkligen en upplevelse att paddla längs Nätraån och jag ser fram emot nästa höst då det blir dags för en ny etapp! :D


9 kommentarer:

 1. Ojojoj - det må ha vært en tøff padletur - skikkelig utfordrende - jeg er ikke så sikker på om jeg hadde turt å padle den strekningen der. Men du er tøff - flott tur og fine bilder.

  SvaraRadera
 2. Hej Susanne,
  fabulous photos and impressions of your trip o the water.
  Cozy inside of the house in the forest too.
  Best, Synnöve

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig paddlingstur ni fick, och kanon väder.
  Härligt.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 4. for en herlig tur ! Hytta var jo fint :-)

  SvaraRadera
 5. Vilket härligt liv ni lever i norr!
  Eeehhh, hur tog ni er hem efter färdens slut? Limousinservice?

  / Deerhunter

  SvaraRadera
 6. Så idyllisk! Tøffe dere. Fine bilder og spennende ekspedisjon .

  SvaraRadera
 7. Idyllisk. Fint turfølge og utfordrende tur. Flotte bilder.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3