"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

fredag 25 maj 2018

Två härliga dagar i Stekenjokk- Maj 2018


Direkt efter att Tina slutade jobbet klockan tolv i måndags så bar det iväg till fjälls! I strålande väder och med skidorna på taket, för en sista åktur för säsongen. Men väl framme i Stekenjokk så blev vi minst sagt förvånade med hur lite snö det fanns kvar. Inga snödrivor eller plogkanter vid vägen och mycket barmark som töat fram. Precis som hemma har våren slagit till med full kraft även i fjällen!

... och det som var tänkt som en avslutning på skidsäsongen, blev istället en helt fantastisk inledning på årets vandringssäsong!


Härliga majdagar i StekenjokkDag 1; Måndag 21 maj

Vi parkerade vid bommen, som öppnas den 6 juni och gick upp mot platån där vi hittade en lämplig och fin tältplats. Vi fick gå i två omgångar för att få med oss ved och vatten och gjorde sen upp en eld, för att laga middag. Därefter blev det en kvällspromenad upp mot dammen. Riporna kacklade och blåhaken bjöd på skönsång i den fina och varma kvällen! En helt underbar eftermiddag och kväll på fjället! :D


Vackert som alltid! men förvånansvärt lite snö.

Middag på gång


Mumsigt god tonfiskröraRöd lök, soltorkade tomater, körsbärstomater, 
kapris och tonfisk, fetaost, romansallad och tortillabröd. 

Riktigt gott!


Mangopure (för bäbisar men funkar lika bra till vuxna) och mjölkchoklad till efterrätt :D


Njuter i kvällssolen!

Ripa i vårdräktSkönsjungande blåhake

Dag 2; Tisdag 22 maj


Efter en skön natt, vaknade vi upp till ännu en vacker dag! Låg och drog oss en stund, fixade frukost och drog sedan på oss vandringskängorna för en vandringstur bort mot Sipmehke. Träffade på en renskötare vid dammen som skulle ut och kolla till renarna, då det är kalvningstid och det var ingen fara att gå i den riktning vi var på väg mot, då det inte skulle finnas några renar där ännu.

Men när vi gått ca 6 km så dök det upp en  renhjord framför oss och då vi kunde se att vajorna hade små kalvar så vände vi om och gick tillbaka för att inte störa. Sneddade upp mot Stikhe 1035, bitvis var det en hel del snöfält och vi fick gå i kringelkrokar för att undvika de blötaste partierna. Men annars var det torrt och fint och vi njöt av att gå i fjällterrängen! Tog oss upp på en topp med storslagen utsikt och sammanlagt blev det ca 1,5 mils vandring under dagen.


Härlig morgon utanför tältet!

 Frukost på fjället


 Vårtecken i norr!


Varmt och skönt i solen!


Så härligt att kunna gå i bara understället och det kändes väldigt lyxigt att gå på fjället med lätt packning för en gångs skull! Annars brukar det ju bli runt 18-20 kilo på ryggen, när man vandrar med tält och all mat mm. Det har ju förståss sin tjusning att kunna ta sej längre sträckor med allt man behöver, men skönt att ha ett basläger och bara gå dagsturer ibland också. Jing å jang :D


 Fjällvide


 Lappsparv, hane Topptur med härlig utsikt över Stekenjokk

När vi kom tillbaka till tältet på eftermiddagen så tilltog vinden allt mer och det blev betydligt kyligare. Sökte lä bakom en enbuske och kokade oss lite varm choklad  innan middag.

 Dags för middagChorizokorv, småtomater, romansallad, rödlök och majonäs i tortillabröd

Götteligöttgött!Efter att vi ätit middag så började det dyka upp allt mer renar på väg mot Tjåkkelehållet och de stannade och betade en bit nedanför oss innan de fortsatte vidare över Satsån. Helt otroligt att de små kalvarna lyckades ta sej över i det strida vattendraget!Banan och choklad i folie, MUMS!


Har faktiskt aldrig testat foliepaket med banan med choklad förut, trodde inte att jag skulle gilla varm banan, men det var verkligen jättegott!
Senare under kvällen, så bestämde vi oss för att riva tältet och sova en natt i Saxnäs, eftersom vi ändå hade planer på att gå upp på Satsfjället dagen efter. Skönt att vara på plats på morgonen och kul att sova på ett nytt ställe! Sen fick vi ju lite att göra innan det var dags att gå och sova också :D


Vår fina tältplats med Sipmehke, 1414 möh i bakgrunden!


1 kommentar:

  1. Så underbart att få gå i fjällen den här årstiden. Det har varit en konstig vinter - och vår! Snön verkar bara innehålla luft. Ploff så var den borta! Ha set gott

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3