"Livet är för kort för att inte levas! Så lev, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad.

torsdag 17 maj 2018

Lekande paddor i HinnsjöånDirekt efter övervintringen, beger sig paddorna till samma vatten som de  själva föddes i för att leka. Vandringen sker nattetid kan pågå mellan ett och tio dygn och sträckan kan uppgå till drygt 2 km.

Honan får dessutom bära hanen som klamrat sej fast på hennes rygg!

Hanens omslingrande, omfamning innan parningen kallas ampexius och ibland är det flera hanar som ivrigt omfamnar en hona vilket i värsta fall kan leda till hennes död.


Paddynglen kläcks efter 8-12 dygn


Paddorna har en sk yttre befruktning, det vill säga honan lägger äggen och hanen sprider sina spermier över äggen och befruktar dessa. Hanarna blir könsmogna vid 3-4 års ålder, honorna 5-6 år.Den maximala livslängden på en padda är 40 år.Hanarnas sång hörs ljudligt och påminner litet om ejderns kluckande läte.Paddan har giftkörtlar i huden, som avsöndrar ett slemhinneretande och muskelförlamande gift, vilket gör att de flesta predatorer skyr paddan. Snok och igelkott tål emellertid giftet och grävling, kråkfåglar och ormvråk sprättar upp magen på paddorna och undgår på så sätt att bli förgiftade.

Hundar kan dock, genom att tugga eller slicka på en padda, drabbas av padd-förgiftning. Men denna typ av förgiftning är oftast ofarlig utan mest besvärande för hunden. Läs mer här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir väldigt glad om du lämnar en hälsning :)

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan 🌿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...