"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

tisdag 22 september 2015

Nyttiga rönnbär


I år finns det riktigt gott om rönnbär och vi har plockat in en del, som nu ligger på torkning i köket. De ska sen förvaras i en glasburk och användas som vitaminpiller, då endast 3(!) rönnbär om dagen täcker dagsbehovet av C-vitamin!

Rönnbären är även rika på mineraler och antioxidanter och räknas som ett av Sveriges superbär. Bären säjs stärka immunförsvaret, motverka förkylningar och förebygga samt behandla(?) urinvägsinfektioner och det är något som jag haft problem med sen jag var liten, så det ska bli intressant att se om de kanske kan lindra mina besvär.

Bären tål både frysning och upphettning utan att tappa sina näringsämnen och är användbara till bla saft, vin och gele. Bären blir sötare efter den första frosten och plockas med fördel därefter, men då kanske fåglarna redan har hunnit äta upp alla bär. Så istället kan man plocka in dem tidigare och lägga in dem i frysen en stund.  :D

Edit: Måste bara skriva att de torkade rönnbären blev så bruna o fula att jag kastade bort dem... tänkte plocka in nya o lägga i frysen istället, men det hann jag inte med, då fåglarna redan ätit upp dem! Får göra det nästa år :D

8 kommentarer:

 1. Jamen vilken bra idè, nu ska jag ut å plocka lite rönnbär jag med.
  Dessutom är dom ju så vackra.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset. Måste prövas mot urinvägsinfektioner. Mot det jäkelskapet behöver nog testas allt som finnas.

  SvaraRadera
 3. - Halloj i norr.
  Det där skulle man ju testa. Var en bra
  idé.
  Dessutom fick du fina bilder på dom färggranna bären.
  - Ha en bra fortsättning på veckan !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

  SvaraRadera
 4. Både vackra och nyttiga alltså:) Bra egenskaper för odling. Jag brukar spara rönnarna när jag röjer sly men än så länge har jag inte fått några bär. Plantorna är nog inte tillräckligt stora för att blomma än.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jaha det var intressant läsning det blir väl att plocka lite rönnbär då :)

  SvaraRadera
 6. Oj - så kult - stikker ut i skogen i helgen - for og sikre vitamin"pille" lageret for vinteren. Takk for godt og informativt innlegg.

  SvaraRadera
 7. Sista bilden gör ju de sura bären riktigt lockande. Bra tips som ska delas med till Kvinnan så kanske vi snart oxå är rännbärsplockare... Detta var nytt för mig. Visste om att en del använde rönnbären för smaksättning av sprit. Undrar om alla de där oxidanterna finns kvar i d e n brygden?
  / Deerhunter

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3