"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

söndag 6 oktober 2013

Kajaktur med övernattning


I fredags eftermiddag åkte jag och Elisabeth till Sandlågan, för att paddla ut och övernatta på en strand i närheten av Bodviken. Men när vi kom dit blåste det rejält och vågorna var alldeles för höga för att vi skulle våga oss ut och vi funderade snabbt på andra alternativ, men eftersom det såg lugnare ut inåt Bäckfjärden, så valde vi att paddla mot Fjälludden. När vi kom ut mitt i rännan så började det blåsa allt mer och vågorna var plötsligt meterhöga. Några kitesurfare kom ut för att utnyttja vinden och jag kände att vi varit för våghalsiga som gav oss iväg. 

Det var svårt att hålla kursen och jag kände hur paniken kom smygande. Att vända var inget alternativ, för då skulle man troligtvis välta och det gick inte heller att paddla in till land av samma orsak, så det var bara att göra sitt bästa och följa med vågorna. Jag kände hur jag blev yr av vågorna framför mej och kajaken svängde och for lite hur som helst när vågorna skjutsade på. Vilket gjorde att jag överkompenserade med rodret och vid flera tillfällen trodde jag att kajaken skulle hamna på sniskan. Men med siktet inställt på att komma förbi udden, lyckades jag behålla lugnet och paddla på de 3,5 kilometrarna tills vi äntligen kom i lä. Vilken pärs!


Lugnet före "stormen"Himlen sken upp så vackert och jag tog en bild när vi precis börjat paddla, men när det sen blåste upp fanns ingen som helst tanke på att ta några bilder utan det vara bara att försöka hålla kursen och paddla på för brinnande livet...


Ja vi klarade det!!


En välförtjänt kåsa med skummande öl!

Elisabeth fixar mat

Foliepaket med kycklingspett, chilikorv och potatisröra

På kvällen blev det lite kyligare, så dunjackan kom väl till pass och vi hade det riktigt mysigt vid elden. Under natten kom några små regnskurar, men när vi vaknade nästa dag var det fint väder och lugnt vatten. Fixade frukost, packade ihop så smått och gav oss sen iväg mot Norrvåge där vi skulle bli upphämtade av maken...


Gomorron!

Klämmacka till frukost

Vårt fina kök


En härlig dag för paddling


Så härligt att paddla på det lugna vattnet och njuta av solen och de fina höstfärgerna.
Ovanför våra huvuden cirklade en fiskgjuse och invid vassen syntes sjöfåglar av olika slag...


En fin sjöbod och  härliga höstfärger
Jag hade glömt neoprensockarna hemma den här gången och vi var tvungna att gå i och ur barfota
 i det iskalla vattnet, så det var sååå skönt att dra på sej raggsockarna när vi kom iland!


Att ge sej ut på havet är ingen lek och det gäller att respektera havets krafter. Jag är personligen ganska rädd för havet och som nybörjare väljer jag alltid att paddla på lite mer skyddade ställen, men vindarna vänder snabbt och det gäller att vara förberedd på det varhelst man befinner sej. Sen är det ju extra farligt så här på hösten då havet är kallt och man kanske inte klarar att ta sej upp i kajaken eller in till land! Jag känner att jag tog mej lite vatten över huvudet den här gången, men som tur var gick allt bra och vi fick ett minne för livet!16 kommentarer:

 1. Skönt att det gick bra. Förstår din oro där.
  Härliga bilder från er färd. Blir det grottan nästa gång??

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken strapats, men ni klarade turen och det var gott och väl.
  Trevlig vecka!/bea

  SvaraRadera
 3. Den röda sjöboden du paddlade förbi tillhör konstnären PerJulius(Nyström.)
  Jag har ju själv stugan snett mittemot.Ps.Ni verkar ju haft det mysigt trots blåsten.Ds.

  SvaraRadera
 4. Havet är bäst oktober till mars, de tycker i alla fall jag. Men då tänker jag på västerhavet men antar att österhavet är likadant i detta fall.

  Jag gillar ensamheten som vinterhalvårets hav erbjuder, frånvaron av norskflaggade motorkryssare och andra som stör skärgården (inte minst Elida, men hon väsnades inte så mycket i somras, har de ändrat frälsningsstrategi?).

  Sedan är det det där med respekt. Havet skall man ha respekt för. Men särskilt stor skall respekten vara nu när man inte klarar så många minuter i vattnet. Så ta det för all del säkert i framtiden är du snäll. Å andra sidan vet jag ju hur det är när man får kraftiga vågor och vind som man inte riktigt räknat med. DÅ får man försöka reda ut situationen.

  SvaraRadera
 5. Otäck upplevelse, tur att det gick vägen och ni fick en fin övernattning trots allt. Är detta den grotta ni inte kunde gå in i i vintras. Har funderat på den lite då och då.
  Hälsningar
  M

  SvaraRadera
 6. i am glad you made it safely. i'd have been afraid, certainly.

  SvaraRadera
 7. Pelle W: Tack för den upplysningen, det visste jag inte :)

  Leif: Ja absolut ska man ha desto mer respekt nu när vattnet är kallt och helst ska man ha torrdräkt på sej! Borde skaffa en...

  M: Nej det är inte samma grotta, jag hade tänkt göra ett nytt besök dit, men det har inte blivit av...

  SvaraRadera
 8. Glad everything went well and you had a safe trip.

  SvaraRadera
 9. What a wonderful trip. You know how to live life! :)

  SvaraRadera
 10. När just du skriver att förhållandena där ute på havet var tuffa är det inte svårt att köpa det. Inte alls svårt. Måste smakat fantastiskt med öl när ni kommit fram. 3,5 km frenetisk paddling? Oussch!
  / Deerhunter

  SvaraRadera
 11. Åh vilken härlig tur du bjuder på men härliga bilder! Man blir verkligen sugen på att komma ut själv!

  SvaraRadera
 12. Det var en härlig tur Susanne trots den dramatiska starten - eller kanske tack vare. Skönt att hitta till vindskyddet till slut!
  Har hängt ut kläderna på vädring efter vårt hemgjorda lilla rökeri men allt jag hade med mig luktar fortfarande böckling, inklusive en halvfull ostkrokspåse (hur den nu kunde undgå att bli tömt är f ö en gåta)!
  Visst gör vi om det igen, men kanske under lite bättre väderförhållanden?!

  SvaraRadera
 13. Oj vilket äventyr, kan nästan känna hur hjärtat pumpar lite extra. Inte så roligt att råka utför såna saker men tur att det gick bra. Resten av resan såg ju helt underbar ut :)

  SvaraRadera
 14. Ja absolut blir det fler gånger, Elisabeth :)) Jag är jättenöjd med turen, även om det var lite otäckt i början...Jag stoppade alla mina kläder i tvättmaskin :))

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3