"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

tisdag 13 augusti 2013

Packa lätt och rätt för vandringen.
Att packa lätt och rätt är inte alltid enkelt, men ju lättare packning man har på ryggen när man vandrar, ju behagligare blir det förstås. Jag försöker packa så lätt som möjligt, men alla små gram blir snabbt till kilon. Jag glömde tyvärr bort att väga min packning innan vandringen till Viterskalsstugan, men jag har försökt räkna ut den i efterhand och det landar på ca 20 kg. Inte allra värst alltså, men jag skulle gärna få ner den ett par kilo.

Vilket ett mindre och lättare tält skulle kunna göra med nästan 2 kilo och eftersom jag inte behöver ytan i mitt Akka Dome 2 på ensamvandringar, så kikar jag nu runt efter olika alternativ. Ytterligare ett sätt att dra ner på vikten är att Najo får bära sin egen mat i en klövjeväska, vilket ska införskaffas inför nästa tur och så även en brännare till spritköket, eftersom gasen väger mindre än T-röd. Sen kan jag nog inte spara in så mycket mer vikt, då allt annat är nödvändiga saker och redan håller en låg vikt. Sen behöver man ju inte ta med sej extra godsaker och dryck, men jag tycker att det förgyller ;)

En fullvuxen hund kan bära upp till 30 % av sin kroppsvikt. 
Ska man gå längre sträckor eller om det är varmt ute bör den inte bära mer än 20-25 % av sin vikt. Källa: Glanna


Här är min packning som jag hade med mej:


Ryggsäck, Fjällräven Kajka: 3,3 kg

Tält, Akka Dome 2: 3,8 kg

Sovsäck. Marmot Sawtooth Reg: 1.389 kg

Liggunderlag, Thermarest: 1 kg

Spritkök, Trangia UL: 865 gram

T-sprit: 6 dl

Hundmat: 16 dl

Min mat och dryck: 6 kg

"2 påsar frystorkat, 3 påsar nudlar, 6 varma koppen, 4 påsar Oboy,  1 dubbelpaket Spisbröd, Rökt älgkött 100 g, 1 tub räkost 200 g, Kexchoklad 55 g, Turkisk peppar 150 g, Pringles 190 g, Salta kex 100 g, Marabou choklad 200 och så lite överflödig lyxdricka i form av 2 öl och "lite" vin...varav mer än hälften blev kvar...likaså mer än hälften av spisbrödet, alla oboypåsar och hälften av sopporna. Jaja man lär sej, lagom är alltid bäst!"
 
Kläder: ca 2 kg 

"skaljacka, extra fleece jacka, fleecetröja och yllelångkalsonger, extra sockar, keps, mössa, vantar, trosor, liten handduk och hundtäcke"

Övrig utrustning 700 gram: Kniv, Kåsa, Spork, Tändstickor, värmeljus, pannlampa, tvättservetter, toapapper, 4 snusdosor, tandkräm, tandborste, kamera, mobiltelefon, liten vattenflaska, Glömde första förbandspåsen hemma...


Kanske har har glömt att räkna upp någon liten grej, men det är ganska exakt vad jag hade med mej. Kläderna jag hade på mej har jag förstås inte räknat in, vilket var Lundhagsbyxa, undertröja, T-tröja, dubbla sockar och Meindlkängor.

Sen finns det förstås en hel rad med saker, förutom vikten på packningen som kan göra vandringen behagligare, såsom en bra och välsittande ryggsäck, sköna och stabila vandringskängor som tål att vada i, kläder för alla väder mm. Det är även viktigt att vila ofta, se till att ha något att dricka och att justera om ryggsäcken lite nu och då. Sen tycker jag även att det är bra att tejpa fötterna vid längre vandringar, vilket förhindrar skavsår och blåsor, vilket man kan få även om man har väl ingådda skor.

Oftast finns det små bäckar lite överallt på fjället, men ibland kan man få gå en bit innan man hittar vatten, så det är viktigt att man har en liten flaska som man kan fylla på allt eftersom.


HÄR hittar ni ytterligare ett av mina inlägg om packning och då handlar det om vad jag packar med mej inför ripjakten, samt lite tips om hur man fördelar packningen i ryggsäcken på bästa sätt. 

12 kommentarer:

 1. i've never packed a pack for overnight stays, but i know you go well-prepared (except when you forget your cell phone!!!) najo sure is a pretty assistant. i'm sure he'd help you with the snacks. :)

  SvaraRadera
 2. Ja du, det är väl vad som är brukligt i säcken. Ölen skulle jag lämna hemma, för godare dryck. Ingen ölälskare.
  Visst kan man jaga gram, vilket jag skall göra på ett vettigt sätt nästa tur. Det får inte gå till överdrift. Jag skall inte behöva räkna brödskivorna när jag är hungrig, extra kläder måste finnas med mm. Jag ser inte att du kan dra in på så mycket. Det som är bra är ju att gå två, att dela på tält och gasolkök.
  Ett bra tält förlänger livet och känslan, men det är klart, skall man gå själv finns ju mindre och lättare tält.
  Har du läst Claes Grundstens inlägg om sin senaste Sarek tur?
  /Brita

  SvaraRadera
 3. Ja det här med packningen kan vara ett dilemma, eftersom vi ofta vandrar tillsammans med vår 6-åring så hamnar vi att packa för tre (han bär max 4kg själv) och det ställer till nya utmaningar för oss i packandet och vi kommer sällan under 20 kg tyvärr (och ibland tyngre än så). Intressant att läsa hur din packning såg ut!

  SvaraRadera
 4. Jag väljer gasol till trangian varje dag i veckan. Upplever det som effektivare och utan risk för spill och kladd. Men, det är inte optimalt när det är kallt.

  Tält väger hur man än vänder och vridet på det. Hade jag vetat att jag skulle gå där det fanns träd så hade jag valt en annan lösning än tält för ensamturer, jag hade valt en hängmatta, t.ex. Hennesy Hammock Expedition på drygt 1 kg. Då kan man stryka både liggunderlaget och tältet och minskar alltså lägervikten riktigt rejält. Är man riktigt hardcore går det med en lättviktspressenning också. Men frammåt hösten eller i ruskväder blir det nog lite väl bistert för min smak.

  Här hittar du HennesyHammock om du är nyfiken (tror jag såg en på XXL senast jag var där): http://www.utomhusbutiken.se/catalogue/hennessy-hammocks/

  SvaraRadera
 5. Har du gjort några försök med att torka egen turmat?

  SvaraRadera
 6. Can't get enough of your pictures Susanne....i love it.

  Greetings, Joop

  SvaraRadera
 7. - Halloj i norr.
  - Najo ser ut att vara på språng direkt. Härliga bilder Susanne !
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 8. Brita: Nej, det får förstås inte gå till överdrift och hungrig och frusen ska man inte behöva vara, pga av att man snålat med mat och kläder. Sen har du helt rätt i att det är bättre att vara 2 och dela på vikten. men det är ju inte alltid man kan få med sej sällskap :)

  Anki: Ja det blir ju tungt när man ska bära åt barnen också, men det är ju kul att de kan följa med :)

  Leif: Tack för tipset, men jag skulle nog inte kunna ligga i hängmatta för ryggen, samt vill ha det skydd ett tält ger en. Det finns ju många olika tält i olika vikt och pris!klasser. Bla annat ett litet Marmot på endast 800 gram, men då har det inget innertält o det blidas lätt kondens... Men jag tänker mej ett tält runt 2 kilo, då sparar jag in drygt 2 :)Har inte torkat någon mat ännu, men det ska bli framöver.

  Nu ska jag ju inte vandra själv alla gånger, men ibland så och då skulle de ~2 kg på tält, ~1kg hundmat och lite andra indragninngar, göra min packning helt OK :)

  SvaraRadera
 9. This is a lot of baggage, but I think, you need this stuff for many days. So I wish you a lot of sunshine and a good walk !
  Best regards, Synnöve

  SvaraRadera
 10. Alltid svårt det där med att packa lätt, men din lista såg helt vettig ut. Liggunderlaget går ju att få lättare, själv har jag en uppblåsbar från therm-a-rest (neo air)7cm med folie i mitten som gör att den är varm också. Vikt ca 400gram och packat blir det som en stor ölburk.
  Men det är klart det är ju alltid det där med tältet som drar iväg med vikt speciellt när man vandrar ensam om man är flera så kan man ju bytas av.

  SvaraRadera
 11. Bra informativt inlägg!!!
  Jag har väl inte gjort sådant mycket men har varit på sk vinterutbildning i fjällen där vi skidade och byggde snöka o även sov i tält under vintertid. Det var häftigt och kul att ha gjort.

  SvaraRadera
 12. Jani: Oj 400 gram, jag får nog ta och kolla lite närmare på det liggunderlaget :) Tack för tipset!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3