"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

tisdag 28 augusti 2012

Rippremiären 2012


Redo att påbörja vandringen uppför...

Vi hade strålande väder på fredagen och det var riktigt svettigt att gå de 3,5 timmarna till vårt slutmål. Vissa stunder trodde jag inte att jag skulle ta mej upp för den första branten och inte blev det bättre när man hörde helikoptertransporten susa förbi ovanför våra huvuden. Tänkte tanken att nästa gång då är det jag som sitter däri. Men vi stretade på och väl framme smakade det fantastiskt gott med en öl och den tuffa vandringen var redan glömd...

Inget släcker törsten som det friska fjällvattnet

Vita fjädrar som inger hopp

Snart framme

Vi kom fram vid halvsju och det dröjde inte länge förrän vi låg i våra sovsäckar och vi snarkade ikapp. Jag vaknade till när brorsan och morbrorn kom fram senare på kvällen. De hade tagit sej dit i mörkret och utan pannlampa dessutom! jag som tyckte jag gjort det bra som hittade dit i fullt dagsljus ;) 


Vår tältplats

Efter en kall natt vaknade vi med is på sovsäckarna och tältet


På morgonen var marken frost beklädd och det var lite kyligt i luften, men det blev snart varmare och under förmiddagen hade vi flera fågelsituationer på en och två ripor åt gången. Najo gjorde en del fina arbeten, men av olika anledningar så flög de innan vi ens hunnit i närheten. Senare på eftermiddagen gick vi på ett annat område, där vi hittade en hel ripkull inne i björkskogen, men även de flög iväg utom skotthåll. Lyckades lokalisera var en av dem landade och smög på den. Men de flyter in så väl att man inte ser dem trots att man bara kan stå nån meter ifrån dem. Den här gången höll Micke nästan på att kliva på den, min bössa sa "klick" och den flög iväg i skydd av alla knotiga fjällbjörkar...


Brorsan och morbrorn jagade med vorsthrarna Hesso och Mikko

Andra dagen började med mulet väder, för att sen återgå till ett ihållande regn, som gjorde att vi efter några timmars jakt i dimma, fick bryta för dagen. Vi hade jagat mestadels uppe på kalfjället på förmiddagen och tänkte tanken som man tänkt flera gånger förut "Här kan det väl inte finnas några ripor..?" Det dröjde inte länge förrän Najo gick på några löpor och vi gjorde oss beredd, men innan vi visste ordet av det så lättade en kull på sex ripor ca 40 meter upp i backen och än en gång på för långt avstånd...Najo står för en ripkull uppe på kalfjället...


En stunds vila i regnet


Det blev många timmar i tältet den dagen, men vädret rår man ju inte
över och det var bara att hoppas att det skulle ge sej till morgondagen...

Dagen efter var det uppehåll och framåt dagen kom solen igen. Nu var frågan var vi skulle hitta några fåglar, vi snurrade på i videriset och kring myrkanterna. Kändes dött som så mången gång förr, men plötsligt ser man att Najo fått upp vittringen av något och spänningen stiger. Ett par ripor flyger upp, men än en gång ges inget riktigt skottläge. Man kan bara konstatera att detta är en svår jaktform. Först ska man hitta åt fåglarna, sen ska fågeln flyga åt rätt håll också...utan en massa träd i vägen...

 
Väntar på mattes startkommando

På väg tillbaka mot tältet så genade vi över ett berg och tänkte samma tanke som tidigare "Här finns det nog ingen fågel..." och det går än en gång inte länge förrän Najo går på en löpa. Han snurrar på fram och tillbaka, men lyckades inte precisera fåglarna och plötsligt flyger två ripor upp, tätt följda av tre-fyra till. Micke lyckades fälla en, som Najo fick apportera och nu har vi lärt oss att riporna verkligen kan finnas varsomhelst, även om det många gånger kan kännas dött...


Najo med ripan
På tillbaka vägen stöter vi på ännu en kull på 8-10 fåglar och en övertänd Najo följer skallandes efter. Jag håller ögonen på en och ser att den landar ca 100 meter ovanför oss. Tänker att nu är det min tur och gör mej beredd. Ripan flyger upp ca fem meter ifrån mitt riktmärke, men jag är för sen med att skjuta och det blir ett bomskott...

Vi har haft en riktig toppenhelg, men det har varit kallt om nätterna så Najo har fått ligga i sovsäcken med mej. Fågeltillgången kan vi inte heller klaga på, trots att vi inte fick med oss så många hem. Vi har ju sett flera kullar och en hel del singelfåglar. Najo har haft ett bra sök, men har av nån anledning haft svårt att precisera fåglarna, vilket har gjort att han vid flertalet gånger sprungit rakt in i dem. Men han är fenomenal på att hitta åt fågel och han har lyssnat på mitt stannakommando den här gången, så det är bara att jobba vidare. Både han och jag har ju mycket kvar att lära, men vi kommer ett steg närmare för varje gång. Jag är dock lite besviken att jag inte lyckades skjuta nån ripa, men utan att ljuga så är jakten så mycket mer. Naturen, samarbetet med hunden, spänningen, utmaningen...ja listan kan göras lång på hur mycket det ger att vara ute och jag är övertygad om att jag kommer att lyckas i sinom tid (trots att det inte alltid känns så...)

Nu blir det ett par dagars vila, sen återstår det att se hur det ser ut med skogsfågeltillgången iår...


29 kommentarer:

 1. Tur att naturupplevelsen räknas när det inte blir så mycket skjutet. Låter som att ni haft en härlig helg i alla fall med vandring och fikapauser.

  SvaraRadera
 2. Amazing photos from your Late Summer Tour into the mountains. Wonderful landscape and a beautiful nature. Great !

  SvaraRadera
 3. Du bjuder verkligen på fjällängtan med dina fantastiska bilder.
  Även om inte jaktlyckan var så bra ser det ut att ha varit en fin helg. Ha det gott!
  / maria

  SvaraRadera
 4. Vilken trevlig jaktberättelse och fina bilder till,flera är toppenjaktbilder, sänd in det till Svensk Jakt eller annan jakttidning. Kul för oss här nere som inte har den formen av jakt till vardags.
  Sambon ska till Ljungdalen o sedan upp på Dunsjöfjället. De skall väl inte heller få toppenväder vad man kan se nu.
  Visst är det så att det är så mycket mer än bara jakten när man är ute.
  Har inte fått helt ok med nya datorn , tappar kontakten med nya routern och man blir sååååååå less när man har snabba grejer. Vi har ju t o m fiberkabel här ute i skogen tack vare Gudrunstormen :-)
  Tur man har en minilaptop som funkar...

  SvaraRadera
 5. Så roligt att få se bilder och läsa om hur ni haft det!!

  SvaraRadera
 6. Så fin reportasje fra rypefjellet! Ser ut til å være et herlig sted, selv i regnvær!
  Det er visst dårlig med rype i fjellet i Norge i år hører jeg.

  SvaraRadera
 7. Oj va nöjd Najo ser ut med sin ripa i munnen, han kände nog att han gjort et bra jobb trots att du inte lyckades träffa någon ripa.
  Det låter då inte som någon lätt match att jaga ripor.
  Vid Borgafjäll var det så mycket ripjägare, norrmän ,tyskar, stockholmare, italienare och jag vet inte vad så vi pep hemöver, fanns inte ens parkering till oss...
  så vi vet inte om någon sköt nå stora antal ripor.

  Förstår att du sneglade surt på helikoptern...gick du med den tunga packningen i 3,5 timma ???
  Galet alltså du måste vara stark som en oxe och ha kondition som jag vet inte vad...

  Tjingeling från en helikopterflygande Rantamor.

  SvaraRadera
 8. Vilket vackert inlägg, bilderna är så fantastiskt vackra. Måste va en euforisk känsla att vandra där och därtill jaktens spänning. Härligt!!!

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig blogg du har och så många vackra bilder! Hoppas att ni får fler härliga jaktdagar i höst!

  SvaraRadera
 10. Fantastic spaces, I like to admire such views. I am greeting

  SvaraRadera
 11. Så hyggelig å få være med dere på jakt :)) Skulle tro at rypene ville trykke litt bedre så tidlig i sesongen, men det er vel mange ting som spiller inn. Her har rypetellingene gitt melding om lite ryper i fjellet .... og dermed blir det solgt få jaktkort. / Brit

  SvaraRadera
 12. Selv om det ikke ble så mye rype, så er det artig å lese om turen deres. :) Tydelig det var en fin tur uansett :)

  SvaraRadera
 13. Looks like a great hunting trip. The scenery was wonderful. Thank you so much for letting us come along. Na is such a great dog. I hope you have more luck next time you go hunting.

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Så duktigt av dig att vandra med full packning på ryggen!!
  Fina fjäll-vyer!
  Ha en fortsatt fin vecka! /Bea

  SvaraRadera
 15. hooray for najo! looks like beautiful area! even if you had some rainy weather!

  SvaraRadera
 16. Fint inlägg, bra skrivet och vackra bilder. Ni måste ha varit härligt trött i slutet av dagen/arna:)

  SvaraRadera
 17. Med den fokuseringen i ditt ansiktsuttryck på första bilden så trodde man nog du skulle komma till skott med fälld Ripa som följd men du fick ju många fina "skott" med kameran o en naturupplevelse som heter duga !
  Vädret kan man ju som du skriver inte råda över det blir som det blir man får försöka anpassa sig så gott det går o gilla läget .
  Träning ger färdighet , nästa gång går det säkert bättre för både dig o Najo med fint jaktväder. Grattis till Guuben din !

  SvaraRadera
 18. Underbara bilder. Jakten har inte varit framgångsrikt här hos oss övanför odlingsgränsen, så jag hoppas verkligen att alla jägare jagar med förnuft iår. Ha en fin vecka och klappa duktiga Najo!

  SvaraRadera
 19. For en fin historie fra rypejakten. Nydelig bildeserie som gjør historien så levende.
  Ønsker deg en fin uke.
  hilda

  SvaraRadera
 20. Helt fantastiska bilder!! Spännande med ripjakt, allt ska liksom falla på plats samtidigt.

  SvaraRadera
 21. Ni har haft en fin jakthelg. Måste ju ändå säga att ni hade bra väder, trots söndagens regn. Det hade lika gärna kunnat regna hela helgen.
  Gladde mig åt då jag läste i tidningen att det inte blev några restriktioner i jakten.
  Hur var det med fågel, lika dåligt som uttryckt tidigare i höst?

  Brita

  SvaraRadera
 22. Vilken fin jaktberättelse - man är riktigt med. Och Najo är underbar i sin framtoning!

  SvaraRadera
 23. Bra skrivet och fina bilder. Att jag får seriös fjällängtan skall du ta som ett toppbetyg!

  SvaraRadera
 24. - Halloj alla Ripjägare.
  - Verkligen spännande att få följa med ut på Ripjakt. Och helt klart kan jag se att det var värt mödan att gå hela vägen upp. Även om jag nog skulle valt helikopter, men det beror väl på åldern.
  - Men vilken natur och vilka fina bilder !
  Sen kan man ju fundera lite över kilopriset på den där Ripan.
  Som smålänning är jag glad att jag valt kyckling istället....:o)
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

  SvaraRadera
 25. Hi Suzanne,

  That is a nice report of your hunting expedition; great pictures. I've never been hunting, only fishing but it must be very exiciting and rewarding.

  Great post!
  Greetings, Louise

  SvaraRadera
 26. Heisann Susanne ! Flotte bilder fra rypejakta :-) har vært og sett på bildene fra noen av fjellturene dere har vært på og det er fine fjell på andre siden av grensen her også ser jeg - vi er mye ute på fjellet her i Nordland og naturen er i nord er bare helt fantastisk ! Så heldig vi er som liker disse fjellan! Vi høres ! Hilsn Liva - og takk for fine kommentarer fra deg :-)

  SvaraRadera
 27. Mooie foto's van het gebied.
  fijne vakantie.
  groetjes Herman,

  SvaraRadera
 28. Tack för dina fina bilder och känslan du förmedlar. Måste ha varit toppen.

  Jag är alldeles för lite ute i skog och fjäll nu. Det känner jag när jag ser dina bilder.

  SvaraRadera
 29. Åh så herlige bilder Susanne, og med din tekst som forteller så er det jo nesten som å være med dere - herlig! Og herlige Najo med fugl i munnen, snart sitter han slik med en fugl du har skutt Susanne - garantert!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3