"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

tisdag 21 juni 2011

LerduveskytteVar på skjutbanan häromkvällen och eftersom det var ett tag sen sist, så började jag med att skjuta några frånduvor (jägarskoleduvor) för att få lite självförtroende. Sen var vi ett par stycken som körde några omgångar på trappen. Så himla roligt och det gick faktiskt riktigt bra, så till hösten ska det minsann bli både tjäder och ripa! 
 
Ett problem är dock att mitt vänsteröga är dominant och om jag inte stänger det och tittar med båda ögonen så går det åt pipsvängen. Så jag måste alltid tänka på att stänga vänster öga innan skott och det tycker jag är besvärligt, då jag reflexmässigt helst vill stänga det högra. Vissa använder lapp och vissa lär tom om sej till vänsterskytt, pga att det är ett så pass stort problem. Det optimala är ju att kunna titta med båda ögonen när man skjuter hagel, men det finns ett hjälpmedel som jag tänker testa och det är "easy hit", ett fiberoptiskt sikte som man sätter fast fram på pipan.
 
Ett enkelt test för att kolla vilket öga som är dominant är att hålla handen formad till ett O 20-25 cm framför ansiktet, titta med båda ögonen på ett föremål. Blunda sen med ett öga. Ligger föremålet kvar i O:et när du tittar med höger öga så är du högerdominant och vice versa. 

11 kommentarer:

 1. Hi there - its been a very long time since I shot at any clay targets - hope you get over your dominant eye!

  Cheers Stewart M - Australia

  SvaraRadera
 2. Leirdueskyting ser veldig gøy ut! Sikkert fin trening før jakten dette. Ikke lett med et øye som ikke vil adlyde, håper du får orden på det. Det høres jo veldig greit ut med en lapp da. Nydelige bilder, og søtt hundebilde!

  SvaraRadera
 3. Ja det är riktigt roligt att skjuta lerduvor, blir för sällan man gör det bara....

  SvaraRadera
 4. Ok, jag har tydligen ett dominant högeröga, men eftersom jag inte är någon jägare så kanske det inte har ngn betydelse. Jag var bara tvungen att testa. Någon gång har jag skjutit lerduvor, det var kul men svårt:) Otroligt fin bild från fjället, vilken plats att vakna upp på!

  SvaraRadera
 5. Dominant höger öga är jättebra Caroline :) det innebär ju att "siktögat" ligger på kolven och då kan du förmodligen titta med båda ögonen, vilket är bra :)

  SvaraRadera
 6. Men rackarns jagar du också ???
  Tuff tjej.
  När vi är i Borgafjäll på sensommaren är det mycket ripjägare som vandrar upp på fjället med sina fågelhundar å jagar.
  Problemet är att det är mest tyskar och italienare ...ja det är väl inget problem...bara språket...men problemet är att riporna håller på att utrotas.

  Dom har flygkollat och gått å kollat och beståndet är väldigt begränsat där.
  Ett gäng på 8st med varsin hund hade fällt 3st på en heldagstur....
  kanske dags att stänga jakten där uppe och värna om beståndet.

  Snygg hund ni har....

  Nej nu måste jag börja packa bobilen för vår fjällresa...
  Vi längtar.

  Tjingeling ha en finfin vecka+midsommar.

  Och tack för dina snälla kommentarer...bli så glad.

  SvaraRadera
 7. Tack för upplysningen, det var intressant med ögonen. Har inte tänkt på det. Sköt duvor när sonen (och jag) tog jägarexamen för ett antal år sedan. Då var det mycket träning. Det var kul, men svårt!
  Glad midsommar !

  SvaraRadera
 8. Leirdueskyting har jeg lite greie på, men det er sikkert morsomt! Sev spiller jeg golf, så jeg skjønner jo litt av det der med å treffe noe! :)
  Nydelig hund du har!

  SvaraRadera
 9. Rätts så många som kämpar på med "fel" dominans. Informerade i dagarna en fotograf som just beställt ett nytt hagelvapen att han var vänsterdominant. Samma fenomen uppstår när man fotar, man kan alltså se på en som fotar vilken dominans han el hon har.

  SvaraRadera
 10. Oh, you are doing shooting practice. I see a small clay disk. I haven’t seen any guns in person.
  Wow, what a vast and serene world yours is!! I was amazed with its beauty!! Thank you for breathtaking photos. Have a great day!

  SvaraRadera
 11. Srålande vacker utsikt ifrån er camp platts.
  Gillar just skugg partierna på fjäll topparna.
  Mycket fin bild.
  mvh micke

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3