"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

lördag 30 juli 2016

Valsafari på Andenes


Vi hade inte planerat att åka på valsafari under vår Lofotenresa, men eftersom syrran ville fara så följde vi med. Först blev det en guidad tur på valmuseet och sedan var det dags att åka ut. Till en början var det vackert väder, men det mulnade på sej och det var rätt så vågigt på havet, vilket vi alla kände av. Men det dröjde inte länge förrän vi fick se vår första av tre kaskelotvalar(!)

Tyvärr lite för långt avstånd för att få några bra bilder, men det var ändå häftigt att se! även om jag måste erkänna att både barnen, Micke och jag blev lite besvikna. Vet inte riktigt varför för det är ju såklart en mäktig upplevelse att se dessa stora djur, men jag tror det var en kombination av det höga priset, (3200 kr för oss), det långa avståndet, vädret och inte minst sjösjuka!

Sen hade jag fått för mej att vi skulle få se späckhuggare också, men det är ju inte riktigt säsong för dem, även om de kan finnas där även nu. Nåväl, här är iallafall bilderna från valsafarin!


Redo för valsafari

Intressant guidning på Valcentret på Andenes

Benen i valens fenor

Helt otroligt att valarna en gång varit landgående djur, som utvecklats under miljoner av år. Det är ju nästan så att man inte kan tro det, men man ser ju tydliga bevis när man tittar på benen i dess fenor!
Fyren på Andenes

Förväntansfulla killar!

Kaskelotval- Sperm Whale


Kaskelotvalen är den största av tandvalarna och blir ca 18 meter lång. Huvudet är jättelikt och innehåller den största hjärnan i djurvärlden. Den äter bläckfiskar och fisk, som den jagar på djup ned till tre kilometer, vilket även gör den till det djupaste levande däggdjuret, Kaskeloten kan leva i ca 70 år.


Här ser man andningshålet på en Kaselotval


Valarna andas som alla däggdjur med lungor, men det är stora lungor som hjälper dem hålla andan långa tider under vattnet. När de andas höjer de toppen av huvudet över vattenytan och blåser ut och suger in luft genom de andningshål som sitter där. De låg en bra stund och andades vid vattenytan innan de dök och då kunde de vara nere i ca 30 minuter, så det var bara att vänta tills de kom upp igen


Kusinerna

Stjärtfenan på en Kaskelotval7 kommentarer:

 1. säkert en fin upplevelse men priset kan ju diskuteras .Fina bilder i förra inlägget också ,kramen Nette

  SvaraRadera
 2. Jag och syrran var på detta valsafari några år sen. Underbar upplevelse! Vi fick se sju stycken kaskeloter. =)

  SvaraRadera
 3. Vet inte hur mycket brännvidd du hade påskruvat men kanske man ändå ska ha tur att lyckas komma så mycket närmare aktionen? Jag skulle vilja göra ett försök med gummibåt men då kanske man tycker det blev f ö r nära...
  / Deerhunter

  SvaraRadera
 4. Nette: Ja visst var det en häftig upplevelse ändå! :)

  Klas: Jag hade mitt 250 objektiv, så det är rätt bra inzoomat. Tror många lyckas komma närmare av alla bilder att döma... men iofs har ju många mycket bättre objektiv också...men vi såg hur den andra båten var alldeles intill en av Kaskeloterna, så de fick såkert finfina bilder oavsett vilken kamera de hade,

  SvaraRadera
 5. Whalewatching is always an adventure. Of course you hope to be lucky, but you are dealing with nature. Of course you hope for spectacular moments, but they don't happen so often. But you made the trip and fortunately you have seen whales.
  Enjoy your holiday.

  SvaraRadera
 6. De vet å ta seg betalt!!
  Det er 10 år siden jeg var på samme hval-safari - lå på dørken å kastet opp under hele turen - nøt ikke et sekund - hahah - men jeg så hvalen - og spesielt flott var det å se den flotte hale-finnen.
  I år var vi på Puffin-safari fra Bleik - fint - men det krever god linse på kameraet - mitt lille lomme-kamera - var ikke nok - men det ble da noen brukbare bilder - hahah.

  SvaraRadera
 7. Häftigt att ni fick se några kaskeloter i alla fall men håller med om att priset var högt. Skulle själv jätte gärna vilja se späckhuggare. Kul att du lyckades få några bilder på valarna.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3