"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

söndag 12 maj 2013

Att välja tält...


Tentipi Zirkon 5, lättviktsmodell


Vi använder vårt Tentipi Zirkon i skogen och på fjället året runt och det rymmer hela familjen och vi är mycket nöjda med det. Men det har nu blivit dags att komplettera med ett nytt, mindre tält, för fjällvandring och tältning i skärgården då vi paddlar. Men valet är allt annat än lätt, för det finns många att välja på och för att hitta det tält som passar ens behov, finns även en del att tänka på:


(Mina svar under frågorna)


Vad ska tältet användas till? 
-Både till kajakpaddling och fjällvandring

Vilka årstider ska det användas?  
-Året runt, helst,

I vilken terräng?  
-Skärgårdsmiljö, klippor, strand, men även fjäll och skog

För hur många personer? 
-1-2 plus en hund ibland

Kupol eller tunneltält?  
(Fördelen med ett tunneltält är den rymliga absiden, lägre vikt och är lätt att slå upp. 
Fördelen med ett kupoltält är att det är självstagande, har högre takhöjd och tål snö-
belastning bättre pga de korsande bågarna. Nackdelen är den mindre absiden) 
-Kupol, för att kunna tälta på klippor exv

Hur mycket får det väga?
(Ska man bara transportera det i kajaken spelar vikten ingen större roll,  
men ska man även vandra med det så vill man gärna hålla nere vikten)
-Så lite som möjligt, vill kunna bära det själv.
 
Färg och utseende?
-Gärna färgglatt, så att det syns :)

Hur mycket får det kosta?
(Desto dyrare desto bättre? Rent generellt kan det säjas att ett 
dyrare tält klarar mer utsatta miljöer och större påfrestningar.)
-ca 5-5500:-


Andra viktiga egenskaper är att tältet ska vara lätt att sätta upp, ha slitstarka vävar som tål nötning i form av sol, vind och vatten. Det ska finnas bra med ventilationsmöjligheter för att förhindra kondens, vara försedd med myggnät, stormlinor mmFjällräven Akka Dome 2


I nuläget lutar det åt ett Akka Dome 2, ett året runt tält, som för övrigt blev årets friluftsprodukt 2010. I regel säjer man att ett tvåmanna tält lämpar sej till en person och ett tremanna för två osv, så frågan är om tvåan blir för trångt för två personer, samtidigt som jag läst recensioner där de beskriver det som rymligt. En fördel är att tältet har två öppningar och med lika stora absider på båda sidor. Har även tittat på Dome 3 och häromdagen var jag in på Naturkompaniet där vi satte upp det, men jag tyckte att det såg för stort och otympligt ut.  

Hillebergs Staika och Allak lockar också, men där är prislappen något för hög. Andra tält jag fastnat för är Marmot Nusku och Marmot Earlylight, men är osäker på hur de lämpar sej för vintertältning. Samtidigt är frågan, kan man tänka sej att hitta ett tält som lämpar sej för alla de önskemål man har eller måste man helt enkelt ha flera?

...ja jag funderar vidare och är det någon som har erfarenhet av Akka Dome 2 eller har andra tips så tveka inte att skriva en kommentar :)

Några bra länkar i ämnet:
Alevalds Outdoor
Naturkompaniet
UtemagasinetEdit 130817: Valet föll på Akka Dome 2 och jag ångrar mej inte. Tältet är rymligt, vind och regntåligt och lätt att sätta upp. Men på ensamturer tycker jag dock att tältet med sina 3,8 kg är en aning för tungt och jag letar nu efter ett enmanstält i lättviktsmodell att komplettera med.


Recension: Akka Dome 2
10 kommentarer:

 1. To buy a tent is always nice and I really like it. I have at this time three tents and I could buy a new one every new year! ;)
  I don't know the Akka Dome 2, but I could imagine that it is too small for two persons and a dog. What about the Exped Mira 3 or the Vaude Mark II Light? They are both lighter than the Akka Dome 2 and they offer more space!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Thanks for the tip! I shell check them out :)

  SvaraRadera
 4. Bare må få si, at du er så sporty som kommer deg på telturer! Så tett på naturen må gi mye kos og opplevelser :) Ha en fin uke!

  SvaraRadera
 5. Vi har ett hilleberg som vi fick i bröllopspresent. Minns inte om det är ett nallo eller namatj, men tremanna är det i alla fall. Perfekt för två med andra ord...
  Och ja, vi är nöjda....

  SvaraRadera
 6. Jag har en VAUDE, tunnel för fyra pers. Den har rymlig förtäl och är bra mot fukt och håller värmen bra med Candle Light. Jag rekommenderar den verkligen. Den kostar en del, men det är värd priset. Vikt ca fyra kilo.

  SvaraRadera
 7. Ja tunneltälten har ju den fördelen med rymligare absid :) Tack för era tips, kommer förmodligen att införskaffa ett tunneltält med tiden också. Men nu är ute efter ett tält att använda i skärgården så då faller valet på ett kupoltält, men frågan är vilket...

  SvaraRadera
 8. Skall bli kul att se ert köp sedan. Inget internet ännu vilket är lite trist. Jobb datorn kan jag inte redigera bilder mm i .
  Valparna växer o bråkar i lådan

  SvaraRadera
 9. Vi har ett tält av budgetvarianten. Fast min sambo har sytt om det (fixat nytt golv, nytt innertält, sänkt ner hela tältet för att det ska klara av mycket regn utan att vatten rinner in, fixat nya linor och mycket annat som jag inte minns). Så nu är tältet lite lyxigare och varmare. Och tyngre. Det är dock han som får bära det på våra turer :))

  SvaraRadera
 10. Skal bli artig å se hva du/dere velger til sist.. jeg blir jo helt gira når jeg ser telt.. vi har tre stykker tror jeg, men bare billige.. og enda flere soveposer, hehe
  men det er lenge siden vi lå i telt nå..
  jeg har så lyst på et jeg kan stå i, det var en tid jeg klikket meg inn på telt i den prisklassen, bare for å drømme meg bort.. :))

  Lykke til med valget! :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3