"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

tisdag 6 december 2011

Jakt med stående fågelhund

I uppflog och skott ska hunden vara lugn.

Jakt med stående fågelhund innebär att hunden söker av terrängen i sicksack och med hjälp av vinden. När den får vittring av fågel så fattar den stånd, dvs stelnar i rörelsen med nosen pekande mot viltet. Att hunden står för fågel ska ske rent instinktivt, det är inget man tränar in. Den ska respektera fågeln och stå tills hundföraren kommer fram och kommenderar avance med ett JA! varpå hunden tveklöst ska få fågeln på vingar och i nästa stund stanna, självmant eller på kommando. Dels för att inte själv riskera bli skjuten och dels för att inte förstöra nya skottchanser på eventuell kvarliggande fågel.


Najo har en riktig fågelfinnarnäsa, här är det något som luktar intressant...
 
Det låter ju enkelt och speciellt när man har en lydig och duktig hund, som jag tycker att vi har. Men det är allt annat än enkelt, speciellt när man själv är nybörjare och hunden drivs av en stark jaktlust och tycker att det är roligt att stöta och följa efter fågeln, (vilket nu Najo har gjort ett flertal gånger) då är även risken stor att den börjar jaga på egen hand. Najo är ju ganska ung fortfarande, så än finns det hopp, men för varje gång han får chansen att resa och följa efter på eget bevåg, så är ju risken att det blir en vana. Dessutom har han en förmåga att genast skaka av sej obehaget när jag tillrättavisar honom och han slår ofta till dövörat i en spännande fågelsituation.....


Najo när han slår dövörat till...

Vad gör man då åt en hund som tjuvreser och följer efter fågel? Ja det är frågan, man skulle behöva backa några steg, hitta ett annat sätt att träna på. Jag funderar på att anmäla mej till någon träningshelg hos någon expert på stående fågelhundar, där man bla får tillfälle att träna på riktiga fåglar. Jag måste iallafall stärka respekten för stannakommando i alla lägen. Det gäller hela tiden att klura ut lämpliga övningar som gör att man sedan får en fungerande fågelhund. Lydnaden, stannakommando, inkallning och lugn i flog är viktiga moment. Det är också viktigt att träna på olika platser och med olika störningar. Nu är ju jaktsäsongen med Najo i stort sett över, så nu gäller det att ligga i hårdträning inför nästa år...


Ett boktips när man ska fostra en stående fågelhund är Anders Landins bok Från valp till färdig  fågelhund


(Kleiner munsterländer är ju såsom Vorsteh mfl, en allroundhund och kan användas till jakt på hare och klövvilt mm. Men jag planerar endast att använda Najo på fågel...)


20 kommentarer:

 1. Your dog is so nice and photogenic....i like him very much.

  Greetings and a nice day

  Joop

  SvaraRadera
 2. Fast visst är han duktig! Han gör så gott han kan men kanske inte förstår språket än... Fina bilder - en personlighet du har.

  SvaraRadera
 3. Wonderful photos from your beautiful friend. So lovely !

  SvaraRadera
 4. Så gøy å lese, og så herlige bilder! Han er bare så vakker, og bildet hvor han vender døvøret til er rett og slett bare herlig :-) Ja Susanne, pass på at du ikke lar ham slippe med for mye feil i treningen. Får du det ikke til anbefaler jeg abolutt å gå et kurs, det er så utrolig vanskelig å trene bort feilinnlært adferd. Jeg ønsker dere så masse lykke til, og er overbevist om at dere spiser mye egenfelt fugl neste høst.

  SvaraRadera
 5. Snyggt...jag är imponerad!! Hälsning Bella

  SvaraRadera
 6. - Intressant läsning om fågeljakten.
  Jag vet egentligen ingenting om jakt, men jag har förstånd att njuta av jaktresultatet.
  Visst har man varit med och fotograferat rätt så måpnga älgjakter genom åren. Men att själv sitta på en stubbe med annat vapen än kamera har det aldrig blivit....
  - Fina bilder från snölandskapet i förra inlägget !
  Vi fick första snön i natt. Men bara några centimeter.
  - Ha det så bra i norr !!!
  Hälsar Farbror Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 7. Kjempefin hund og en god venn kan jeg tenke meg.
  Hilsen
  Nordis

  SvaraRadera
 8. Tack för detta :) det var intressant att läsa.. Jag gillar bilden där han slår dövörat till ;) ja även de andra förstås..men just den bilden fick mig att skratta :)
  kram/Mimmi

  SvaraRadera
 9. Åh, vilka fina porträtt av er vän och jaktkamrat! Lite olydig måste man väl få vara...?

  SvaraRadera
 10. i can only imagine how hard it would be to control him and stop him from going after birds on his own. he is so beautiful and so intense! :) good luck with finding a suitable training seminar!

  SvaraRadera
 11. så söta bilder på din fina hund :)

  SvaraRadera
 12. Her var det blitt store forandringer siden sist!
  Flott bildeserie med jakthunden!
  Ønsker deg en fin kveld!

  SvaraRadera
 13. Det verkar som att du har fått mycket jobb framöver med att träna sin egen hund. Jag har funderat på att träna vår hund till svamphund, men jag har inte haft tid till det ännu.

  Fantastiskt vacker första bild.
  Ha en fin dag

  SvaraRadera
 14. Fantastiskt vacker hund du har, fina bilder.

  SvaraRadera
 15. FIna bilder på Najo, mina är ju inte så intresserade att bli med på bild. Visst , träning är A-O. Kolla om det finns nåt inom Jägarförbundet där uppe som har hundträningar. Hundklubbarna brukar ju ha. Jag är jätteglad för mina träningar jag går på.

  SvaraRadera
 16. Å, vad härligt med fler bilder på Najo. Fint!

  SvaraRadera
 17. Hej!
  Härliga bilder på Najo och trevlig läsning... Underbart att få följa dig på dina strapatser i skogen via bloggen.
  ha en fin kväll!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 18. Jag rekommenderar Bengt Rödseths bok. Fina bilder. Najo ser faktiskt lite full i fan ut (= Kolla in min hemsida (=

  SvaraRadera
 19. Intensiv och inlevelsefull hund. Fantastiska uttrycksfulla ögon, sista bilden är betalbar. han vet nog vad han vill!/brita

  SvaraRadera
 20. Nydelige bilder av en nydelig, god hund! :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3