"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

lördag 29 oktober 2011

Vid fågelbordet...
                           Talltita, nötväcka, blåmes, domherre och talgoxe vid fröautomaten, fylld med  solrosfrön.

Försökte fotografera lite småfåglar hemma hos mormor och morfar, men blir inte riktigt klar över vilka inställningar man ska ha. Här hemma har jag faktiskt inget fågelbord eller fröautomat, utan bara några talgbollar. Men nu ska det bli ändring på det, det är ju riktigt trivsamt att sitta och titta på när småfåglarna äter, samtidigt som man gör en god gärning. Men tyvärr har vi gamla fönster med vågigt glas så jag kan ju glömma att jag ska kunna sitta inne och fotografera dem inifrån köket...

22 kommentarer:

 1. Trevlig bildserie. Har börjat fodra ut här med, det går åt en hel del. Trevligt att se när man sitter vid köksbordet.

  SvaraRadera
 2. Jag började också fodra småfåglarne härom veckan. Inte speciellt hög fart ännu, men i vintras drog de bortåt 2 kg solrosfrö om dagen....

  SvaraRadera
 3. Hva herlige bilder överallt!!!
  Fugla älska å spise koket potet også; bare pröve det.....
  God Helg!
  Bea

  SvaraRadera
 4. vigulanta småfåglar du fått i din kamera trevlig lördagskväll ,Nette

  SvaraRadera
 5. Så fint du har satt det sammen. Det er kjempeartig å se på fuglene når de spiser. Det er ikke så mye som skal til for å lage et lite skjul for de er ikke så redde. Lykke til med matingen.

  SvaraRadera
 6. trevligt att du tänker börja mata fåglar på allvar vid hemmafronten, det är värt varenda öre kan jag säga. en titt på bilderna ser jag ingen svartmes men kanske du förväxlat den med talltitan.

  fortsatt trevlig helg / hannu

  SvaraRadera
 7. Jag fotade så mycket vid vårt fåglelbord förra vintern så de blev så vana så jag kunde stå riktigt bär tillslut ;-)
  Bara att "träna dom"
  Sinna

  SvaraRadera
 8. Jeg har også vurdert å sette ut mat til fuglene, ville være artig å kunne ta litt bilder av de. Men som du sier..ikke alltid lett å ta bilder igjennom vinduet!! Må sitte ute å vent da, muse-stille :)))) Du har uansett tatt mange fine bilder her, kjempefine :o)

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Så fint collage på stannfåglarna som definitivt blir glada om du ställer fram ett fågelbord med frön :)
  Det är ett vinternöje i sig, att sitta vid köksfönstret med en kopp kaffe och betrakta fågellivet utanför. Här finns flera bord ;)
  och hoppas på ngn mer sällsynt gäst varje år.
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 10. Litt av et utvalg du har her!
  Trivelig å fore småfuglene.

  SvaraRadera
 11. härliga bilder:) du har en hel del små fåglar på besök :)

  SvaraRadera
 12. Tjusigt! Ser ut som ett vykort...Hoppas du är lite bättre idag. Nu börjar jag bli sjuk, hosta, ont i halsen och tappar rösten...

  SvaraRadera
 13. Så skjønne. Flott serie. Jeg elsker å følge med på fuglene "mine", nå når jeg har begynt å mate dem igjen. Og masse bilder blir det også..
  Forsatt god helg:-)

  SvaraRadera
 14. Det blev ett fint collage av småfågelbilderna. Du påminner mig att jag måste fundera ut ett nytt sätt att sätta upp vår fågelmatning. Vi byggde om runt den gamla i sommar.
  /Birgitta

  SvaraRadera
 15. Så fint collage med fina bilder! Visst har du lyckats bra!
  Ett tips: Öppna fönstret och sätt fast det så mycket du kan öppna det.
  Skaffa en wellpapp och gör ett hål i den. Sätt den i fönsteröppningen och du har ett varmt fint gömsle.
  Alternativt Se vilken gren de helst sitter på och använd en sladdlös avtryckare, kameran inställd på stativ och fokuserad på stället. Sen kan du ta en kopp kaffe medan du sitter innanför ditt vågiga fönster och trycker på fjärrutlösaren.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 16. Härliga bilder på småfåglarna :-)
  Kanske dags att hänga ut automaten här hemma oxå :-)
  /Leif

  SvaraRadera
 17. Du har jo fått superfine bilder, lekker collage du har laget! Jeg mater småfuglene om vinteren, men er ikke flink til å ta bilde av de. Det krever litt tålmodighet, og det har jeg ikke når det er kaldt ute :-) Innstillinger - håndholdt er selvfølgelig hendigere enn stativ, det spørs hva du klarer. Rask lukkertid, 1/300 eller raskere - blender må du da stille ut fra lyset, relativt stor blir den nok. Følgefokus eller et punkts fokus, punktlysmåling for å måle lyset kun på fuglen. Prøv å feste fokus på hodet til fuglen, da får du finest bilder. Vi sier fokuser alltid på øynene, men med slike små er hodet en stor nok utfordring. Fugl i lufta - kortere lukkertid. Lykke til! :-)

  SvaraRadera
 18. Snyggt collage!!

  Steffe

  SvaraRadera
 19. Det var en rejäl fröautomat - fast det ser ju ut att vara gott om matgäster, så den får kanske fyllas på varje dag iallafall!? :-)

  Säger som Leonora här ovan ang inställningar. Och är det svårt att få upp tiden så pröva först med att exponeringskompensera ett par eller några snäpp åt minus-hållet, och i andra hand att öka på ISO:t.

  SvaraRadera
 20. Jättefint collage, de är så söta! Krya på dig!

  SvaraRadera
 21. Jättefin bild serie på småfåglarna.
  Mvh micke

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3