söndag 19 april 2020

Nybakade glödkakor


Glödkakor, stekpannebröd eller Gahkku som det heter på samiska är ett riktigt favoritbröd och jag försöker alltid att ha några paket i frysen. Så enkla att göra och passar perfekt till utflyktsfika. Smakar ljuvligt med tex älgbiffar, sallad och nån god vitlökssås. Mmmm....

...eller bara med smöre på och doppa i varm choklad. Alltid lika gott! :D

 Gahkku / Samiska tunnbröd/ glödkakor/ Stekpannebröd

Stekta älgbiffar på Muurikkan

Baka glödkakor / Stekpannebröd
 
Jag gör ganska så små kakor för att de ska rymmas i stekpannan och då blir det ca 16-18 stycken. Kavlar ut dem med en barnkavel och sen med kruskavel, på väl mjölat underlag.

Stekpannebröd

Jag brukar steka ca 1 min på en sida (tills de bubblar upp och reser sej) och bara en kort liten stund på den andra. Kakorna steks i torr stekpanna och för att undvika att bröden blir allt för brända bör man torka bort sotet ur pannan mellan varven.

Gahkku
Dukat för utefika :D (Den fina brickan fick jag av dottern i födelsedagspresent)

Har delat receptet förut, men här kommer det igen;

7 dl uppvärmd mjölk/vatten-1 dl olja-1 dl sirap
1 tsk salt-1 påse torrjäst-1 dl rågsikt/kornmjöl-12-13 dl vetemjöl

Låt jäsa 40 minuter. Rulla bollar- Kavla ut till 10 tunna kakor-Nagga/kruskavla

Grädda i torr stekpanna på spisen eller på Muurikka över öppen eld
(gräddas på en sida och ev en kort stund på den andra)

Frys in efter de svalnat



2 kommentarer:

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3