torsdag 29 juni 2017

Att göra iordning en bäverskalle


bävertrofe

"Det tog sin lilla tid och det var inte utan kväljningar under arbetets gång...
Men nu är bäverskallen färdig och den blev så himla fin!"
"

 Hasse och Micke i full färd att flå bävern


I maj fick jag en bäver av en jägare från byn. Skinnet spikades upp på vedbon för att torkas över sommaren och skallen lade jag på en myrstack, för att få hjälp att rensa bort lite kött av myrorna. Jag knöt fast skallen med en ståltråd i ett träd för att inte räven eller något annat djur skulle dra iväg med den. Myrorna var dock inte så väldigt aktiva, då det var rätt så kallt vid den här tiden, men en hel del fick de iallafall bort...


Skallen lades på en myrstack


Efter ca 2 veckor började jag med att koka kraniet utomhus över öppen eld och med jämna mellanrum plockade jag upp den för att skrapa bort köttet med en skruvmejsel. Inte det trevligaste görat och det var inte utan kväljningar medan jag skrapade bort ögon, nosen, tungan och hjärnan...


"Men det var bara att bita ihop, för jag visste att jag 
för ovanlighetens skull inte skulle få nån hjälp av gubben..."



Kokning av skallen över öppen eld


När jag fått bort det värsta la jag den på  myrstacken igen och där fick den ligga några dagar. Lite lättare för myrorna att äta då köttet blivit mjukt efter kokningen. Några dagar senare fortsatte jag kokningen inomhus. Lukten var inte längre lika påträngande. Skrapade och kokade om vartannat. Fick loss tänderna och petade ur pulpan, som blivit alldeles sönderkokt och var som en brun sörja.


 Blekning av bäverskallen


Efter några timmar var jag nöjd och efter ett tips på nätet så fyllde jag tänderna med stearin från ett värmeljus, som skyddar mot att tänderna ska spricka. Sedan blekte jag skallen med hårblekningsmedel! även det efter tips på nätet. Gav väl inte så jättemycket resultat, egentligen ska man ju använda starkare grejer, men jag är nöjd och den kommer ju även att blekas mer i solen med tiden.


Min fina bäverskalle!

jakttrofe


2 kommentarer:

  1. Det blir alltså en hel del pill om man skulle koka ett helt skelett! Vad jag förstår så använder museerna mera professionella asätande insekter än myror, för att rengöra skelett.

    SvaraRadera
  2. Hi Susanne,
    It hasn't been easy but I think you can be glad with the result at the end. It is pretty unusual to possess a beaver scull. The help of ants is familiar. I know that people having caught a pike put the head in an antheap when they want to keep the scull. It only takes time.
    Greetings, Kees

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3