söndag 20 november 2016

Att tälja en sked


I fredagskväll plockade jag fram mina nya knivar och täljde så träflisorna yrde på köksgolvet och efter ca tre och en halv timme var min första sked klar! Riktigt roligt, men lite svårt att få till den rätta tekniken att gröpa ur och jag lyckades skära mej på skedkniven flera gånger. Men övning ger färdighet och igår täljde jag två till. For ut till stugan och satt där och täljde framför öppen spisen. Så mysigt! 

Men det är svårt att hitta lämpligt material, då man gärna vill ha en böj på träet och nästan alla vedträn vi har är raka. Men jag hittade några som var rätt bra i formen. Nu har jag ju bara täljt i torrt trä och eftersom det är hårdare, så jag ska försöka hitta några fina bitar i färskt trä och testa att tälja i det framöver. Både för att skona verktygen och händerna lite :D


Täljstuga i köket

Mina tre skedar av björkträ


Se även;


8 kommentarer:

  1. Skickligt utfört (och tålamodsprövande antar jag dessutom).
    / Deerhunter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klas: Ja rätt så tålamodsprövande, den första på 3,5 timme var den snabbaste, de andra två tog längre tid eftersom jag gjorde dem djupare. Skärsår och blåsor i händerna får man också, men kul är det! Tack! :D
      Radera

      Radera
  2. Fantastisk. Det er jo så gøy å skape ting selv og disse var veldig fine!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Birte: Ja det är det verkligen! Tack! :D

      Radera
  3. Du är så duktig med det du tar dig för.
    Min pappa gjorde många träslevar, har kvar några stycken.
    Han hade alltid med sig överallt och delade ut det han gjorde.

    Tjingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rantamor: Å vad kul att du har dem kvar! Pappa höll också på mycket med trä tidigare och gjorde allt från möbler till kåsor och skedar :) TACK! :D

      Radera
  4. Vilka fina skedar!!!! Du kanske skall testa att göra Sporks? Ha en fortsatt fin vecka :-)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3