söndag 22 maj 2016

Harsyra


Nu blommar harsyran så vackert i skogen! Dessa söta, små skira blommor som smakar så friskt och gott! Harsyra är mycket rik på vitamin C och hela växten är ätbar. Men då den i likhet med rabarber, ängsyra och spenat innehåller kalium- kalciumsalter och oxalsyra, ska den endast användas i små doser, särskilt av personer med njurbesvär.



Harsyra kallas ibland för skogens barometer, då växten fäller ihop sina blad strax före regn




Harsyran kallas även surklöver och längre tillbaka har den även gått under namn som harväppling, gökmat, värhane, göksyra, kukukål, qvällöf och töstgräs.

Som medicinalväxt har harsyran bland annat använts som blodrenande medel och för att bota skörbjugg, gulsot, urinvägsinfektioner och feber. Harsyran säjs även vara lugnande för magen och kan användas för att stoppa kräkningar och reta aptiten. Men det gäller att inte äta för stora mängder, eftersom det då kan ge motsatt effekt och orsaka diarré.

Bladen kan användas i sallad eller som smakförstärkare till sås och kan även användas som citrusliknande bas i efterrätter. Kan även blandas med vatten till måltidsdryck.

6 kommentarer:

  1. Det er en vakker tid nå når alt blomstrer:)

    Jill:))

    SvaraRadera
  2. Nydelige bilder og ny lærdom! Takk. Kle fra meg til deg

    SvaraRadera
  3. en blomster teppe , flott å se på !

    SvaraRadera
  4. Fine Bilder..
    Det første bildet ditt er jo riktig så flott, med blomsterne og ett godt intrykk av naturen rundt..
    Fin innformerende tekst under..

    mvh
    Ole Arne

    SvaraRadera
  5. Visst är det en skir och vacker blomma minns att vi åt den som barn ,kramen Nette

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3