onsdag 31 juli 2013

Bildstöld och Copyright


"När jag satt och letade på recept till Muurikkan häromdagen, så dök en bild upp som jag tyckte kändes allt för bekant, jag följde bilden och kom in på ett företag som utan min tillåtelse använt en av mina bilder i ett rullande bildspel i deras header. Har nu sökt på olika forum och sidor hur man går tillväga när man upptäcker något sådant och svaren är varierande. Allt ifrån att känna sej smickrad till att skicka en faktura på vad bilden är värd gånger 100%. (Vilket iofs kan vara lite svårt att uppskatta) Andra uppmanar att man tar kontakt med företaget eller personen ifråga och uppmärksammar dem på upphovsrätten samt ber dem plocka bort bilden..."
I och med att man lägger ut bilder på internet så riskerar man ju att ens bilder kan bli stulna och det även om man märker bilderna med sitt namn eller inte. Några väljer dock att märka dem med en stor signatur över hela bilden, vilket minimerar stöldrisken rejält, men som samtidigt gör att motivet på bilden hamnar i skymundan, medan andra sätter en liten kråka nere i hörnet, vilket i sin tur är enkelt att beskära/retuschera bort.Samtidigt kan man tänka sej att det lilla Cet ändå uppmärksammar det faktum att bilden är privat och copyrightskyddad...


Men med vetskapen om att copyright dvs upphovsrätten gäller för samtliga bilder som jag lägger upp på min sida, så har jag valt att inte sätta mitt namn på bilderna, mycket på grund av det merarbete det innebär och även för att det egentligen inte ska behövas. Jag har istället som många andra, en hänvisning till copyright på sidan, där jag också uppmuntrar till att ta kontakt med mej om man är intresserad av någon bild, men överväger nu att börja märka bilderna med en liten krumelur i ena hörnet bara för att...
Nu återstår dock dilemmat om hur man ska gå tillväga när man upptäcker att en bild blivit använd utan ens tillåtelse, ska man se mellan fingrarna eller rent av skicka en faktura? Vad som stör mej är väl att det är ett företag som utan att fråga valt att använda bilden till reklam för en produkt de säljer. Är det någon som har erfarenhet av liknande händelse och kanske har något råd eller tips så mottages de gärna!

15 kommentarer:

 1. - Halloj i Lappland.
  Här är det ju självklart att du ska skicka en räkning, när det gäller ett företag som använder din bild i kommersiellt syfte. Dessutom har man ju inte införskaffat upphovsmannens godkännande. Då är det helt klart en bildstöld.
  Däremot om det är en privatperson som laddar ner bilden för att kanske göra ett grattiskort, då tycker jag att det är OK.
  Men är det ett företag som ska tjäna pengar, tack vare ditt upphovsrättsskyddade alster är det glasklart.
  Begär 3000 kronor för bildstöld.
  - Ha en fortsatt bra kväll och Lycka till !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 2. Ja dette er jammen vanskelige saker! Alle vet jo at det er dine bilder, men ser ofte at om dei googler og det kommer opp et bilde så er det mange som bare tar dem.

  Har opplevd det selv. Jeg har snakket med vedkommende og skulle da få litt tilgode gjørelse. Det er iallefall kanskje greit å ta kontakt med dem å høre med dem.

  Noen ganger har jeg sagt ja til å bruke bildet mitt om dem lar navnet mitt stå på bildet:) Det er også greit. Kommer litt an på hva bilder det er.

  Før så signerte jeg alle bildene mine med navn men det ble litt travelt i lengden. Har egentlig lurt på å gjøre det igjen.

  Skulle vært en slik tjeneste i blogspot der en kunne gjøre dette automatisk! Det hadde vært det beste:))

  SvaraRadera
 3. Men va trist. ! Det förekommer nog mer än vad man tror. Inte alla som upptäcker det vilket du hade tur att göra.
  Kräv ersättning! Det finns säkert någon typ lag om det, kolla med någon media jurist. Man brukar ju ha någon timme gratis rättshjälp i hemförsäkringen.

  SvaraRadera
 4. Dette er veldig kjedelig, men det forekommer oftere enn vi tror. Du skal selvfølgelig sende de en faktura, og legge ved et brev der du viser til copyright opplysningene på siden din, selv om dette er tyveri uansett. Jeg poster små bilder, slik vil iallefall ikke bildene kunne brukes i stor skala, men dette får vi ikke gjort noe med annet enn å slå hardt ned på det de gangene vi ser det.

  SvaraRadera
 5. Tack för era svar!

  Jag har också tillåtit användning av mina bilder i olika sammanhang, med förutsättning att mitt namn kommer med...Men tycker att det var riktigt dåligt att de bara plockat bilden så där...får nog ta och plita ihop några rader...

  SvaraRadera
 6. Hej du!
  Fräckt som tusan av ett seriöst företag att sno bilder! Håller med om att om en privatperson använder bilden må det vara en sak, men ett företag!!!!
  Kontakta dem, kräv ersättning, har ingen aning om hur mycket, men du måste sätta ner foten!
  Kram på dig, snart ses vi väl under himlen!

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Här kommer en länk som kanske är till hjälp:http://www.bildombudsmannen.se/sv/content/dokumentera-stolden

  Kram
  Anna

  SvaraRadera
 8. Bildombudsmannen var bra. Det borde alla veta att den finns o vad att göra när man råkar ut för sådant här.
  Kör på och skriv om hur det gått.

  SvaraRadera
 9. Hi Susan,
  I also noticed that regular pictures of me without asking used.
  I always go back there, find an email address or phone number and call or write them.
  It even happens that a picture of me was verkcht as stitch kit that I called Mrs. and they had to remove the picture of me.
  There was thus earn money with my picture, well I never accept that.
  Furthermore, when people ask me a picture I always give them away, there are many pictures of me used for schools and also in order to paint.

  SvaraRadera
 10. Whether you do or do not have security on your blog with the photos and whether or not "signature" in your photos, they are stolen as well. I was not going to make me busy but it's sad that this happened

  SvaraRadera
 11. Detta förekommer säkert hur ofta som helst, inte mist på Instagram har jag funderat många gånger över vem som eg tagit bilden. Man undrar ju hur de som tar andras bilder tänker (eller inte alls)? Ett företag som gör så känns ju inte alls seriöst. Måste få höra fortsättningen på detta fall// Svägerskan :)

  SvaraRadera
 12. Det är värt att kontakta företaget och påpeka att du har upptäckt att de använder fotografier, som du äger upphovsrätten till, i ett kommersiellt syfte, vilket inte är tillåtet utan ditt tillstånd. Om inte annat lär du snabbt upptäcka om det hela bara är ett misstag som företaget är villiga att fixa till eller om det kommer att krävas en kamp för att få någon ersättning.

  Ett tips: Jag märker att när man klickar på dina bilder får man upp dem i ett betydligt större format. Du kan minska risken för den här typen av stölder genom att ta bort den möjligheten.

  Lågupplösta, små bilder i jpg-format fungerar riktigt bra i en blogg, men de är mycket svåra att förstora och kan dessutom inte tryckas, vilket gör dem mycket mindre användbara för tjuvar.

  SvaraRadera
 13. Så trist det är när detta händer. Jag fattar inte att ett företag sänker sig så lågt. Har också lämnat bild till förfogande men skrivit avtal om hur lång tid och i vilket sammanhang den får användas. Givetvis med krav på att mitt namn ska stå med. Hur enkelt som helst att fråga om lov.
  Håll oss informerade om hur det går för dig i detta trista ärende.
  Kram, kram
  M

  SvaraRadera
 14. Ta kontakt med dem och fråga om de är medvetna om att de gjort något olagligt....då hör du tongången och kan sedan bestämma vad du ska göra.

  SvaraRadera

Jag blir väldigt glad om du lämnar en hälsning :)

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan 🌿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...