tisdag 12 mars 2013

Glöm inte isdubbarna!


Tänk på att isdubbarna ska sitta runt halsen och inte ligga i ryggsäcken, där gör dom ingen nytta!


Vårvintern lockar många att vistas ute på isarna, för hur härligt är det inte att glida fram på skidorna i vårsolen eller sitta och pimpla en fin dag. Men det är också viktigt att komma ihåg att isarna kan vara förrädiska, så här kommer några tänkvärda råd om is-säkerhet som man bör lägga på minnet!

  • Se till att ha sällskap med ut på isen och tänk på att alla som vistas på is ska ha isdubbar och flythjälp i form av flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med ombyte i tät påse. Det är även bra att ha räddningslina, ispik och mobiltelefon i vattentät förpackning med sej.
  • Isdubbarna skall sitta stadigt runt halsen, högt upphissade under hakan och utanför kläderna. Då är de lätta att få tag på och man skadar sig inte på dem när man ramlar i. Det är även viktigt att veta hur man skall använda isdubbarna, så det kan vara bra att prova dem innan olyckan är framme...
  • Även tjock is kan ha svagare områden med tunnare is och exempel på såna ställen är; där vattnet under är i rörelse, där något isolerar, leder värme etc. "Vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund, vindbrunn" och vid dessa platser skall man vara extra uppmärksam. 
  • Kom ihåg att all färd på is sker på egen risk och att utmärkta (ruskade) leder visar var isen normalt sett är säkrast men utgör ingen garanti för att den håller!




Skoteråkning sker ofta på is och tyvärr med ett antal drunkningsolyckor som följd. Skotern kräver tjockare is än vad som behövs för en skidåkare och motorljud och vibrationer gör dessutom att föraren inte hör isens varningssignaler. Du kan därför komma långt ut på svag is innan den brister.

Man bör undvika att köra på okända vattendrag, planera färdvägen och lyssna gärna med ortsbefolkningen om du är osäker. Kör aldrig ensam och håll ut avstånden mellan snöskotrarna. Har du pulka kopplad, låt kapellet vara öppet vid färd över isar!!


Att tänka på om isen brister.

Andas lugnt, det hjälper dig att tänka klart. Slappna av, ligg still i vattnet och träng tillbaka paniken. Håll dig i iskanten. Vänd dig åt det håll du kom ifrån, där höll ju isen alldeles nyss. Lossa isdubbarna med vantarna på, utan vantar blir händerna snabbt stela av köld. Ropa eller vissla på hjälp.

Det är inte säkert att du klarar dig upp utan hjälp, så åk alltid med en kompis. Arbeta långt fram med isdubbarna och hjälp till med simbentag. Hasa, åla eller kryp långt till säker is innan du ställer dig upp. På så sätt fördelar du din vikt över ett större område så länge isen är svag och inte bär för en stående person.


13 kommentarer:

  1. Många kloka råd Susanne , man kan aldrig vara nog så säker . Har själv brakat igenom en gång men bara till höften som väl var det grunt där jag körde men det blev "lite" kallt på tillbakavägen då jag hade några km att skrinna. Isen var ca 1 dm men där jag gick igenom var det tydl en råk ut från land. Förutom kylan var det lite nervöst på tillbakavägen.
    Ha det fint !

    SvaraRadera
  2. Bra att du påminner folk,som flitig vinterfiskare så har jag sett diverse dårar ute på isen,inte många som använder isdubbar,inte många som kollar istjocklek innan de ger sig ut,många saknar kunskap kring is överhuvudtaget..

    SvaraRadera
  3. Så sant!
    Här nere är isen förvisso tjock. Men den börjar bli väldigt rutten. Jag vågar mig inte ut på isen längre, vare sig med eller utan dubb.

    SvaraRadera
  4. i'm a bit scared of ice, myself! your son is so cute, though.

    SvaraRadera
  5. Tack för vackra bilder, Susanne. Se upp för tunn is. Jag skulle inte vattnet - bilder ;-)

    Liebe Grüße
    Waldameise

    SvaraRadera
  6. Very nice post! :-)

    Greetings from the Netherlands,
    DzjieDzjee

    SvaraRadera
  7. Denhär räddharen skulle aldrig våga ge sig ut på isen.
    Ser ibland folk ute på isen och då vi har mycket väderomslag här så verkar det väldigt vanskligt.Skillnad är det väl om man har kalla dagar hela tiden.
    Nä jag håller mig på land,en riktig landkrabba är jag ;))
    Kram Kicki

    SvaraRadera
  8. Tycker likadant själv !
    jag har en mycket stor respekt för isarna.... sedan från unga åren.
    I Jämtland så har dom isvägar in till Östersund och stan där som man åker på och var gång så känner jag lite obehag att fara över isen med bilen, fast det är säkert... men ändå ;-)

    SvaraRadera
  9. Beautiful pictures Susanne, especially picture two I like, I think this boy is your son, enjoy the sun.
    Greetings Irma

    SvaraRadera
  10. Fantastic photos, beautiful winter climates. Regards

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Härliga bilder och mycket kloka ord, det gäller verkligen att ta detta med isar på allvar och inte slarva..
    Ha en fin kväll
    /Ingemar

    SvaraRadera
  12. It is always important to realize what you are doing when you go out upon the ice. Especially when it's becoming spring you have to be aware of risks. A good idea to emphasize the risks and how to cope with them.
    Greetings, Kees

    SvaraRadera
  13. Funny you ij the photo sets "a happy little fishing :-)" Leuek photo.
    Your picture of the ice I find quite beautiful. Very special construction gives so lol ....
    Greetings, Helma

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3