"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

lördag 30 juli 2016

Valsafari på Andenes


Vi hade inte planerat att åka på valsafari under vår Lofotenresa, men eftersom syrran ville fara så följde vi med. Först blev det en guidad tur på valmuseet och sedan var det dags att åka ut. Till en början var det vackert väder, men det mulnade på sej och det var rätt så vågigt på havet, vilket vi alla kände av. Men det dröjde inte länge förrän vi fick se vår första av tre kaskelotvalar(!)

Tyvärr lite för långt avstånd för att få några bra bilder, men det var ändå häftigt att se! även om jag måste erkänna att både barnen, Micke och jag blev lite besvikna. Vet inte riktigt varför för det är ju såklart en mäktig upplevelse att se dessa stora djur, men jag tror det var en kombination av det höga priset, (3200 kr för oss), det långa avståndet, vädret och inte minst sjösjuka!

Sen hade jag fått för mej att vi skulle få se späckhuggare också, men det är ju inte riktigt säsong för dem, även om de kan finnas där även nu. Nåväl, här är iallafall bilderna från valsafarin!


Redo för valsafari

Intressant guidning på Valcentret på Andenes

Benen i valens fenor

Helt otroligt att valarna en gång varit landgående djur, som utvecklats under miljoner av år. Det är ju nästan så att man inte kan tro det, men man ser ju tydliga bevis när man tittar på benen i dess fenor!




Fyren på Andenes

Förväntansfulla killar!

Kaskelotval- Sperm Whale


Kaskelotvalen är den största av tandvalarna och blir ca 18 meter lång. Huvudet är jättelikt och innehåller den största hjärnan i djurvärlden. Den äter bläckfiskar och fisk, som den jagar på djup ned till tre kilometer, vilket även gör den till det djupaste levande däggdjuret, Kaskeloten kan leva i ca 70 år.


Här ser man andningshålet på en Kaselotval


Valarna andas som alla däggdjur med lungor, men det är stora lungor som hjälper dem hålla andan långa tider under vattnet. När de andas höjer de toppen av huvudet över vattenytan och blåser ut och suger in luft genom de andningshål som sitter där. De låg en bra stund och andades vid vattenytan innan de dök och då kunde de vara nere i ca 30 minuter, så det var bara att vänta tills de kom upp igen


Kusinerna

Stjärtfenan på en Kaskelotval



torsdag 28 juli 2016

Andenes- Vesterålen


Det tog sin lilla tid att ta sej de ca 30 milen från Moskenes till Andenes på Andöya och det regnade hela vägen, men till slut kom vi fram och vi hade sån tur att solen tittade fram precis när vi parkerat vagnarna! Det blev grillat till middag och sedan gick vi upp på en liten fjälltopp och njöt av den vackra utsikten! :D


Andenes

Njuter i den fina kvällen

Vacker sandstrand nedanför campingplatsen!



Andenes Camping



William och Najo




Vår sovplats i två nätter


Svårt att tro att klockan är tio i ett på natten då det är så ljust!



Å och Reine, Lofoten


Efter Eggum åkte vi söderut till Å som ligger längst ner på Lofoten.
Eller inte längst ner, men det är så långt man kan komma med bil
Därefter parkerade vi husvagnarna på Moskenes Camping
och åkte och tittade på byn Reine.


Å på Lofoten


Byn kändes väldigt övergiven, förutom en hel del turister som strosade omkring, men det kanske beror på att det inte är fiskesäsong just nu...



Torkade fiskhuvuden i Å, Lofoten

Överallt på södra Lofoten syns torkställningar för fisk, men de var tomma, då det inte är säsong just nu. Men nere i Å hängde det fullt med torkade fiskhuvuden och vi blev så nyfikna på vad de kunde tänkas göra med dem. Efter en sökning på Google så visade det sej att de exporteras till Nigeria och andra afrikanske länder, där torkade fiskhuvuden anses som en delikatess. Hmmm....det luktade då inte så mumsigt, men det gör ju förvisso inte surströmming heller...och smaken är ju som bekant som baken! :D


De torkade fiskhuvudena säljs också till prydnader


Reine


I Reine hade vi tänkt ta oss upp på Reinebringen, där man bjuds på en fantastisk utsikt över byn. Men eftersom vädret blev sämre så blev det ingenting av med det. Men frågan är om man hade vågat ta sej upp överhuvudtaget, då man såg hur brant stigen slingrade sej upp...




På kvällen regnade det och vi tillbringade den första och enda kvällen under Norgeresan i husvagnen.
Tanken var att vi skulle stanna flera nätter i Moskenes, men då regnvädret såg ut att hålla i sej så blev det ändrade planer och vi åkte upp till Andenes för att åka ut på valsafari. Kvalvika som var ett av mina mål att få se under Lofotenresan, får vänta tills nästa gång.



onsdag 27 juli 2016

Tältnatt i midnattssolens sken


Natten på Eggum tillbringades i tält,
tillsammans med William i midnattsolens sken
 
Helt Magiskt!


Vår tältplats vid stranden, Eggum

Klockan halvett på natten!

Midnattsol


Vackert ljus!

William på stranden <3

Godnatt!


Det var svårt att gå och lägga sej då det var så vackert ute
och klockan hann bli två innan vi kröp ner i sovsäckarna!
 
Men sen somnade vi nästan på direkten Zzzz....

och på morgonen fick vi se en mink springa förbi på stranden :D


tisdag 26 juli 2016

Eggum, Lofoten


Femte natten tillbringade vi ute på Eggum, där det finns en naturcamping för hundra kronor per natt. Det ligger fantastiskt vackert beläget vid Atlanten och är ett populärt ställe för att se midnattssolen. Vi kom dit ganska tidigt och vi hade sån otrolig tur med vädret och fick njuta av solsken hela dagen och kvällen.


Längs Eggumsveien

Vår parkeringsplats med fin utsikt över både fjällen och havet

Borg från andra världskriget

Borgen på Eggum byggdes upp av tyskarna som radartorn 
för att bevaka eventuella angrepp från Murmansk. 



En del av "campingen" vid naturreservatet på Eggum

Det var trångt att parkera med husvagn på campingen, men det gick bra till slut och vi lyckades få två platser intill varandra. På campingen finns även ett cafe, där man betalar för sin vistelse och en bit bort finns en kran för färskvatten.


Byn Eggum



Lunch på gång

Havsörn



På väg in till byn för att fiska från en stenpir




Fina sjöbodar vid Eggums strand




Josefine i en liten fyr vid stranden
Fiskelycka! :D

Maken njuter av tillvaron :D


På väg tillbaka längs stranden på Eggum


Nedre Heimredalsvattnet

På morgonen tog jag och Micke en promenad in i vackra Heimredalen, där fåren gick och betade längs stigen. Lammen var väldigt nyfikna på Najo, men fåren var mer avvaktande. Sedan var det dags att packa ihop och rulla vidare ner mot Å, sista anhalten på Lofoten.


Några får vid Heimredalsvattnet







Jag och William tillbringade natten på Eggum i tält.
En helt fantastisk upplevelse i midnattssolens sken!