"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

onsdag 10 december 2014

Polarnätter och norrsken i Abisko


Så var vi hemma igen! Efter härliga vinterdagar i Abisko, 
med snö, kyla, norrsken, vandring, många glada skratt och nya erfarenheter :D


Det var en riktig impulsresa och precis när vi bokat biljetterna, så insåg vi att från och med fredag så skulle det vara polarnätter i Abisko, vilket innebär att solen inte går upp! utan bara ligger under horisonten och vi blev riktigt oroliga att vi inte skulle se någonting överhuvudtaget under de kommande dagarna. Inte kunde vi avboka heller, så det var med lite kluvna känslor som vi satte oss på tåget.


På tågstationen i Örnsköldsvik kl 5.25

11 timmar senare var vi framme och första natten sov vi på Turiststationen. Vi blev glatt överraskade av att det ändå var så pass ljust och efter en god hotellfrukost, med utsikt över Torneträsk så packade vi ihop och gick mot tältlägret, där vi skulle husera de nästkommande tre nätterna. Det hörde visst inte till vanligheten med tältgäster den här tiden på året, men vi fick sova gratis på intilliggande tältplats, eftersom det inte fanns någon service att tillgå där och det var vi ju inte ute efter heller, så det passade ju bra. Egentligen hade vi tänkt vandra upp mot fjällen, men eftersom man bara får tälta på enstaka platser i nationalparken, så insåg vi att vi inte skulle komma tillräckligt långt då dagarna är så korta...


Teresia utanför Abisko turiststation

Vår tältplats


Vi hittade en fin plats för tältet och efter att vi bäddat i ordning gick vi iväg för att hinna se oss omkring i området. När vi kom bort mot Abisko kanjon så började det snöa ymnigt och det var svårt att få till några bra bilder, men det var verkligen vackert där! När vi kom tillbaka till tältet, så ser vi att vi satt upp det utanför det tillåtna området och det blev fullständigt kaos då vi började att packa ihop för att flytta tältet, då det börjat blåsa rejält. När jag lossade på stormlinorna, så tog vinden i så hårt att tältet flög upp och ner, med sovsäckar och allt kvar inuti och Teresia fick kasta sej över det för att det inte skulle flyga iväg! Till slut lyckades vi dock reda ut situationen och hittade en ny tältplats, som dessutom låg mer skyddad i björkskogen och vi var glada att vi inte befann oss uppe på kalfjället!!



Teresia vid Abisko kanjon




Middag på gång


Glögg i månskenet

På kvällen satt vi i månskenet och värmde glögg på spritköket , då en engelsk talande man kom på skoter och sa att det snart skulle bli en guidad norrskensvandring/fotografering i området. Eftersom de betalar mycket pengar så vore det bra om vi höll oss undan mellan åtta och elva!! Jag vet inte om han såg att vi tältade där, men vi gjorde som han sa och packade ihop och gick därifrån.Strax därefter började norrskenet dansa över himlen och man hörde hur turisterna skrek i högan sky :D

Klockan tio var vi trötta då vi vandrat omkring hela kvällen, så vi smög tillbaka till tältet och gjorde kvällsfika innan vi lade oss för att sova. Då upptäcker jag att mitt uppblåsbara liggunderlag är tomt på luft. Jag blåser upp det igen, men det är snart platt igen och jag förstår att det måste ha gått hål på det. Så jag fick lägga alla kläder som vi inte använde under mej och även om det blev lite ojämnt och knöligt, så sov jag faktiskt fantastiskt skönt!




Norrskenet på lördagskvällen!

Jag tog över 100 bilder på norrskenet, men de blev väldigt suddiga allihop
och det var ju lite tråkigt, men man får ju känslan av hur det var iallafall :D




Söndagmorgon

På söndagen gick vi bort till Abisko som ligger 2,5 km från turiststationen, då vi kvällen innan upptäckt att det var därifrån man fick den bästa överblicken över Lapporten. Abisko Östra visade sej också vara själva samhället och Abisko Turiststation "bara" STF boende och starten på Kungsleden. Det hade jag inte förstått innan och skulle vi göra om detta, så hade vi nog klivit av vid Östra och vandrat mot Lapporten, där det inte är nationalpark. Men nu blev det ju bra som det blev iallafall :D



 Lapporten



Abisko Östra


I det lilla samhället Abisko bor det 110 personer och där finns hotellet Abisko Moutain Lodge, ett gästgiveri, en restaurang och Coop. På turiststation fanns också en liten affär med rätt bra sortiment och en restaurang, där de endast hade en middagsrätt per dag och man kunde välja om man ville ha trerätters eller bara middag. Men vi åt aldrig där, då vi hade egen mat som vi lagade på spritköket :D




Mera norrsken på söndagskvällen

På söndagkvällen upprepade sej situationen med guidad norrskenstur runt vårt tält, då det tydligen var den bästa platsen för norrskensfotografering utan ljus från bebyggelsen och vi flydde återigen fältet. Vet inte om vi hade behövt göra det egentligen, men det kändes inte bekvämt att vara kvar ändå och vi tog en tur med pannlamporna mot fjället Nuolja, medan norrskenet dansade på himlen. Så magiskt!! och nerifrån turisstation hördes högljudda ylanden från de 50 Alaskian Huskys vilket gjorde det hela än mera stämningsfullt! Lyssna här :)



Godnatt! :D

Natten mot måndag hade vi ca 15 minusgrader och vi frös lite när vi lade oss, men efter en kvällspink så fick vi upp värmen igen och somnade gott. Jag hade min vintersäck Marmot Col Membrain-27 och Teresia hade dubbla Marmot Sawtooth. På morgonen var det alldeles isigt inne i tältet och det var lite motigt att krypa ur de varma sovsäckarna, så vi satt kvar i tältet och gjorde frukost i absiden.


Tidig morgon i tältet

Gröt till frukost

Det var första gången vi provade de här färdiga grötförpackningarna från Axa 
och de var riktigt goda. Man rör bara ner grynen i varmt vatten, väntar en minut
 och med kanel, socker och solrosfrön smakade det toppen! :D


Nissonvaggi mitt i bild

Morgonvy över Torneträsk

På måndagen gick vi en tur upp mot Nuolja igen och sedan ner till Torneträsk. Isen hade inte lagt sej och det var isande kallt, så när vi kom tillbaka gick vi in på station och köpte varm choklad. Vi kände oss som riktiga luffare, bland alla nyduschade och fräscha människor, men vem bryr sej :))


Jag vid Abiskojåkka

Värmer oss med varmt vatten med kaffesmak...

På eftermiddagarna så stoppade vi i varsina värmepåsar i vantarna och de värmde så skönt!
 och otroligt nog så höll de värmen ända tills nästa dag!!


Nere vid stranden, Torneträsk

Makaroner och tomatsås till lunch




Lyxar till det med varm choklad,
inne på fjällstationen :D


Måndagkvällen var mulen och norrskenet uteblev, men vi var så nöjda att vi ändå haft så bra väder de övriga dagarna. Vi hade velat åka linbanan upp till Aurora Sky Station på Nuolja, men då skulle vi ha gjort det på lördagen, för på söndagkväll var den stängt pga hård vind och på måndag var det ju mulet. Sen tycker jag att var det ganska dyrt, då det kostade 595 kronor bara för att åka upp...


Packat och klart för hemgång


På tåget på väg hem igen

Efter att vi packat ihop på tisdagen, så gick vi och handlade lite färdgodis på STF affären 
och väntade sen på tåget som gick 14.15 och efter ca 11 timmars resa så var vi hemma igen,
i ett regnigt, blåsigt och grått Örnsköldsvik! 

...och vintern och snön är nu ett minne blott,
men såklart är det skönt att komma hem till resten av familjen 
och vi är jättenöjda över vår resa, så kul att se nya delar av vårt avlånga land 
och så roligt att vi har så kul tillsammans, dottern och jag :D

23 kommentarer:

  1. It wonderful that you had such a good time on your trip. You took some great photos. Have a great rest of the week.

    SvaraRadera
  2. Vilken resa och så kul att få dela allt detta med en dotter.
    Och så fick ni uppleva norrskenet så vackert och magiskt.
    Men jag fryser här framför datorn när jag läser att ni sover i tält den här årstiden, nu kryper jag nog ned i min varma säng och sover.

    Tjingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
  3. Tänka sig att ni fick se så fantastiskt norrsken. Ni hade nog en väldig tur när det blev så klart att det syntes.
    Här kan vi se norrsken också någon gång men det måste ju vara så mycket häftigare längre norrut.
    Verkar som om hela er familj är "uteliggare". Inte illa att du lyckas få alla till sådana friskusar. Jag beundrar er som har sådan energi på detta område. Ha det gott även i stugvärmen.

    SvaraRadera
  4. Som jag väntat på detta inlägg, så nyfiken på hur ni haft det! Kul med spontanturer, de brukar ju bli bäst, men oj vad avis jag varit här hemma!

    Härliga bilder, kul att ni fick se norrskenet och att vädret även gav er fina vyer i alla riktningar. Åååh vilken fjälllängtan ni väckt med er resa!

    SvaraRadera
  5. wow! quite an adventure! the wind almost taking the tent would have been bad. the northern lights are fantastic!

    SvaraRadera
  6. Vilken tripp mitt i vinterkylan! Så fint att ni fick uppleva norrskenet så bra!

    SvaraRadera
  7. Hej. That was a nice trip and you made. The pictures you made are very good and i can almost feel the cold. Thanks fot sharing and greets from a rainy Netherland. Jan

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Wow, vilken resa och otrolig upplevelse ni fick vara med om och norrskensbilderna blev ju riktigt bra med. //Urban

    SvaraRadera
  9. You obviously had a great time over there. It must have been great to see the northern lights. Normally you don't get so many chances. Sleeping in a tent during tough winterconditions probably felt quite special, especially with a self constructed "mattress".Tough girs you are :-)
    Greetings, Kees

    SvaraRadera
  10. - Halloj i norr.
    - Så häftigt. Vilken upplevelse !
    Och inte behövs det någon sol heller....
    - Ha en fortsatt bra dag !
    Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

    SvaraRadera
  11. En riktigt härlig helg! :)) /teresia

    SvaraRadera
  12. Tack för alla kommentarer! :D

    Vi hade det fantastiskt härligt! och norrskenet var verkligen magiskt! :D

    Förstår att det väcker fjällängtan Elisabeth, denna ständiga längtan...man hinner ju knappt komma hem förrän man vill tillbaka :D

    Visst var det kallt av och till, Rantamor, speciellt vid matlagningen och vi fick röra på oss mest hela tiden. Men jag hade allt lite svårt att somna pga av att det var för varmt i sovrummet när jag kom hem :))

    SvaraRadera
  13. Fantastiskt att ni tog er för att göra denna tripp i december. Vilken tur ni hade det med norrskenet. Abisko en riktig pärla. Fina minnen har ni med er/Brita

    SvaraRadera
  14. Det ser ut til å ha vært en fantastisk tur. Jeg har selv vært der å er helt enig at det er et flott sted md mye spektakulært å se. - Jonny

    SvaraRadera
  15. Åh vilka upplevelser och finfina bilder ,kram Nette

    SvaraRadera
  16. Fantastiskt blogginlägg!
    Med glimten i ögat säger jag att du och din familj är minst sagt - hmm udda varelser, då. Är roligt att läsa något så rejält annorlunda. Norrskenet kommer fram fint, din berättelse flyter bra och du vet redan vad jag tycker om bild 10. Återväxten när det gäller fjälläventyr verkar ju dessutom redan tryggad...
    / Deerhunter

    SvaraRadera
  17. Brrr...che freddo! ma quante belle immagini. Avete fatto divertire anche noi. Ciao.

    SvaraRadera
  18. Men vilken resa, vilket äventyr...härligt å se dina bilder!

    Steffe

    SvaraRadera
  19. Vilket härligt äventyr!
    Vackra norrskensbilder fick du också, tror egentligen inte att de kunde köra bort er när de hade norrskensvandring, men jag för sår att ni inte kände för att vara kvar.

    Ha det gott,
    Erik

    SvaraRadera
  20. Jag skriver WOW... du är fantastiskt duktig! Du förstår att njuta av livet, naturen och fånga guldstunder :)
    Kram /bea

    SvaraRadera
  21. Åhhhh, vilken spännande upplevelse. Verkligen något att minnas. Du har verkligen återgett detta på allra bästa sätt i både text och bild.
    Norrskenet, wow, det måste ha varit alldeles, alldeles underbart.
    Hälsningar
    M

    SvaraRadera
  22. Har du hört talas om Namsvatn?
    Från Övik är det cirka 45 mil och du kör över Gäddede, vi var där med en granne då jag var 13, sen då ja var 14, idag är jag 30.

    Det är ett ställe jag skulle vilja besöka igen, bestiga de höga fjällen och slå läger där för nån natt.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3