tisdag 18 juni 2013

Stekenjokk, tillträdesförbud


Om fyra veckor får vi semester och då planerar vi att åka till Stekenjokk.  2011 var vi ju och tältade och vandrade där med barnen och tanken var att vi skulle dit förra sommaren igen, men då var det stängt pga att äggtjuvar(!) härjat i trakten. 

De har fått tag på en boplundrarliga med tusentals ägg från fridlysta fåglar från Stekkenjokk, Härnösand och andra platser, men väljer ändå att ha fortsatt tillträdesförbud i tre år under häckningsperioden, from den 1/6-30/6, vilket innebär att man inte får lämna vägen. Förra året blev det dessutom förlängt till den 15/7 pga den sena våren, oklart ännu till vilket datum som gäller för 2013...

16/4-14 Hittade information om att tillträdesförbudet hävdes 2013 och det ser ut som om det kommer att hållas öppet som vanligt framöver...

22/6-14 Tillträdesförbudet i Stekenjokksfjällen i Jämtlands län gäller även 2014 och då under perioden 1-30 juni. På västerbottens sida hålls däremot området öppet.
Glada fjällungar!Home sweet homeLappsparv med näbben full med insekter

Under den här resan så såg jag flera fåglar jag aldrig sett förut, bla kärrsnäppa, ljungpipare och fjälllabb, alla fågellarter som fått sina bon plundrade...Man undrar ju hur man tänker när man tömmer äggen på fågelungar bara för att kunna ta tillvara på äggskalen... 


Två små toppbestigare


Vackra Jetnemsälven

ÅÅÅ vad jag längtar!!


Fler bilder finns under fliken Mina äventyr- Fjällvandring med barnen i Stekenjokk

...och vill du läsa mer om boplundrarna så kan du läsa lite HÄR


7 kommentarer:

 1. Fy f---n för boplundrare , tänker bara för sin egen ego-värld o inte på naturens bästa , vad plundras nästa gång , fler bon typ havsörnens eller människoboningar ?
  Skööööna bilder Susanne ! Hoppas ni får en kanontripp på semestern !
  Mvh Ronnie

  SvaraRadera
 2. Inte utan att man längtar till fjälls när man ser de bilderna! Hoppas att inte tillträdesförbudet strular till saker och ting för er!

  Men det får vänta till nästa år, men då är en vår och en hösttur planerad.... Farsgubben börjar bli till åren så vi har kommit överens om att förverkliga en av hans drömmar, att åka till arjeplogsfjällen på senvintern (vi har en stuga där). Höstturen blir såklart ripjakt med vorstehn!

  SvaraRadera
 3. Fattar inte att man kan plundra bon, vidrigt!!!!!

  Fina bilder från ljuvlig miljö hoppas det fixar sig med tillgängligheten i kombination med semester.
  M

  SvaraRadera
 4. raiding nests for eggshells? how terrible!

  i know you are looking forward to returning!

  SvaraRadera
 5. Åååå dessa fina fjällvidder. Tror inte det kan finnas något mer avslappnande än att få vandra på kalfjäll. Jag längtar alldeles till fjällvärlden när jag ser dina bilder.
  Ha det skön även i midsommarhelgen.

  SvaraRadera
 6. Man blir så förbannad när man hör sånt!
  Fina bilder

  SvaraRadera
 7. I can absolutely understand your anticipation to this vacation!!! So much nature, fresh air, loving people around. Great!

  SvaraRadera

Jag blir väldigt glad om du lämnar en hälsning hos mej :)

och ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

♥ Fjällripan ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...