"Livet är nu- inte sen! Så lev som du vill, förverkliga drömmar och gör mer av det som gör just DEJ glad"

torsdag 6 september 2012

Mitt tentipitält


Tentipi Zirkon 5
Zirkon 5 lätt

Har fått frågan om vad det är för tält jag har, så jag tänkte sätta ihop ett inlägg om det. Det är ett Tentipi Zirkon lättviktstält, tidigare kallad Moskoselskåtan. Det är gjort för fem personer, men jag tycker nog det skulle bli lite trångt om man skulle vara så många vuxna. Men självklart skulle det gå om det absolut behövs. Däremot så funkar det perfekt med två vuxna och tre barn. Men allra bäst passar det när man är två, med packning och hund, tycker jag.


Najo myser och middag på G.


Vad jag gillar med detta tält är först och främst vikten (4 kg), rymden och så förståss utseendet. Jag tycker att formen passar så bra in i naturen. Tältet har en stång i mitten och är väldigt lätt att att sätta upp (när man väl lärt sej) Man kan köpa till innertält och golv, men vi har ingetdera, för det innebär ju en tyngre bärvikt och jag tycker om att ligga på det naturliga golvet...ja inte direkt på marken förståss, utan jag ligger ju på ett uppblåsbart liggunderlag...


Mjukt o skönt, så länge man slipper ligga på en sten ;)


Man kan också elda i tältet, antingen att man gör upp en öppen eld eller använder kamin, Heat Pal eller pelletsbrännare etc. Jag skulle nog föredra de sistnämnda, då jag skulle vara rädd att det skulle flyga iväg gnistor och skada tältduken om man har en öppen eld, även om tältet ska tåla det. Det finns en öppning bak i tältet och även en längst upp, där man reglerar ventilationen och där kan man även sätta en skorsten. Lättviktskåtan lämpar sej även för vinterbruk, men jag har inte provat på det ännu...

Edit 2015-02-02: Det har nu blivit en hel del vinternätter i Tentipin, Se HÄR


Tentipi Zirkon 5
Toppen, nätförsedd ventilmössa som man lätt reglerar med snören

En nackdel dock är att det ibland bildas kondens vilket gör att det droppar från tältduken, ja ibland känns det nästan som om det regnar inuti tältet och för att förhindra det så måste man köpa till ett innertält. Men det innebär då att vikten fördubblas, vilket inte känns som ett tänkbart alternativ, så då får man helt enkelt stå ut med att det droppar ibland...


Tentipi Zirkon 7
 Zirkon 7

Min bror har samma tält, men i en större storlek och och det väger 5,5 kilo, med en boyta på 10,5 kvm, jämfört med Zirkon 5 som är på 7,3 kvm. Eftersom det är större än mitt, så satt vi alla fyra och åt tillsammans i hans tält under den senaste jakten... och lite sugen blev jag på ett större, men bara lite, för vill man ha större så får man ju också bära tyngre...


Hursomhelst så är jag väldigt nöjd med min tältkåta och kan verkligen rekommendera den. Här kommer några bilder på fina tältplatser genom åren. Det ljusa tältet är samma modell, Zirkon 5, men i bomullsväv, som är ett tåligare, men även tyngre material.



Tentipi Tentipi

Tentipi Tentipi

Tentipi Tentipi

Tentipi






23 kommentarer:

  1. you definitely get good use out of it!

    SvaraRadera
  2. Amazing photos from the tent in the landscapes through all the times of the year. So beautiful !

    SvaraRadera
  3. Clear description of your experiences with the tent. Very well fitting pictures as well. Beautiful surroundings to go camping.
    Greetings, Kees

    SvaraRadera
  4. Lovely shots in a wonderful landscape.

    Greetings, Joop

    SvaraRadera
  5. Jag funderade på Tentipitält då jag skulle köpa nytt, men jag tyckte att det var dumt att man inte hade förtält, där man kunna lägga blöta saker/hundar. Det som är plus med ditt tält att man kan stå rakt upp om man vill och ev. göra en eld. Jag köpte ett VAUDE tält med bra ventilation och det är nog det bästa köpet. Rekommenderar det skarpt! Fina bilder ♥

    SvaraRadera
  6. Beautiful pictures .. That place so peaceful .. The tent looks like a tepee .. greetings

    SvaraRadera
  7. Gjerne reklame for meg, for dette fristet! bortsett fra kondensen da, så er det bare rålekkert! Men jeg har jo en aldri så liten skrekk for insekter, hehe og spesielt flåtten er jeg redd! Men det er kanskje ikke flått der?

    Utrolige flotte og koslige bilder, så fint å få se inne i teltet også, likte det røde taket! :)

    Du har det riktig fint skjønner jeg, og det er godt! :)

    Og takk for din komentar og at du fortalte!

    Klem fra meg! :)

    SvaraRadera
  8. Vad spännande att få kika in lite grann i tältet. :-) Har en bekant som har en tipi (typ riktigt indiantält) uppställt ute i skogen på sin mark, och det är en fantastiskt fin och skön miljö inuti det. Fast det måste väga flera hundra kilo, så det ska stå där det står. :-) Men att kliva in i det är som att svepas in i total avkoppling, lugn och ro.

    SvaraRadera
  9. Good tent. Years ago I had a similar one. But only a small version, called GoLite Hex 3. ;) It's always nice to have so much space.
    I'm pleased that you drop into my Iceland report. ;)
    Have a nice weekend, too!

    SvaraRadera
  10. That looks like a challenging way of living...especially the time of heavy snowfall. [I'm not one for snow]

    But, I imagine that the scenery from the tent is overwhelmingly breathtaking.

    SvaraRadera
  11. Vad bra att du skrev om detta, har funderat vad det var för kåtor ni hade :-)
    Verkar ju himla bra ju. Fina bilder!

    SvaraRadera
  12. Vilket fräckt indiantält (man får den förknippningen iallafall).
    Mysigt inne i tältet men det är klart droppar det från kondens känns det ju inte så å andra sidan är väl inte alltid det bildas kondens ?
    Fina bilder från de olika platserna !

    SvaraRadera
  13. Love this nature surrounding your nice tent! :) Great pictures!!!

    Have a nice weekend,
    Louise

    SvaraRadera
  14. Dette høres ut som et flott telt du ! Må være deilig med så god plass og at du kan fyre inne!!! Som du så hos meg så drar vi rundt med et lite fjelltelt - men fordelen med det er at det er lettere å bære og så blir det varmere med innertelt :-) Så flotte teltplasser dere har på fjellet da - fantastisk å våkne opp på slike plasser ! Ha en fin helg du Fjällripan :-)
    PS ja det er slitsomt med de kodene på kommentarfltet men det har vært så mye rart inne på bloggen min så jeg må ha de på en stund....

    SvaraRadera
  15. Ser mysigt ut, kondensen är dock inte skoj.

    SvaraRadera
  16. Well, if it drips you can take your morning shower while you're sleeping ;>) -- saves time that way. (We used to tent camp years ago and I know what you are talking about...tents have really improved since back then though.

    SvaraRadera
  17. Flotte billeder du viser af dit telt.
    Det må være utrolig spændende at tage på "vandretur" / "fototur" og opleve naturen på den måde.
    Ønsker dig en god week-end.
    Hanne Bente

    SvaraRadera
  18. Fine bilder.
    Du har det bra i det teltet!
    Ha en flott lørdag!

    SvaraRadera
  19. 彡♡` Olá, amiga!

    Passei para uma visitinha.

    Lindo dia!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil ♡彡.
    ¸.•°`♥✿⊱╮

    SvaraRadera
  20. Spännande och intressant det här med tält, har man det med sig är det för tungt, ifall det är hemma så saknar man det.

    Hälsn./Hannu

    SvaraRadera
  21. Grymma bilder! Du får mig (nästan) sugen på att sova i tält;)

    SvaraRadera
  22. Jeg kommer nok ikke til å overnatte ute i telt om vinteren, men nyte bildene dine - ja det gjør jeg :-)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar och glöm inte att skriva ditt namn om du kommenterar som "anonym"

ev frågor försöker jag besvara här i kommentarsfältet.

Fjällripan <3